KAKO DA IZABERETE ENZIMIMA BOGATE NAMIRNICE

by | 14.06.2022

Za bolje varenje uzmite ananas, kivi, banane, med i kefir

Digestivni ili probavni enzimi potpomažu razgradnju hrane tako da telo može koristiti hranljive sastojke.

Da bi osoba bila zdrava, telo treba da proizvodi sve digestivne enzime koji su mu potrebni. Međutim, starost, način života, ishrana i određeni medicinski poremećaji mogu uticati na proizvodnju enzima.

Ako vam se to dogodi i vaša probava ne funkcioniše kao što bi trebalo, možete uneti više enzima tako što ćete jesti određene namirnice.

Kako enzimi pomažu probavi?

Proces varenja počinje u ustima i završava se kada otpad izlazi iz tela. Digestivni enzimi pomažu da se hrana razbije na manje delove, tako da vaše telo može da apsorbuje i koristiti hranljive materije.

Osim salivarne amilaze, koja se nalazi u ustima, većina digestivnih enzima se aktivira u kiseloj sredini želuca, iako neki takođe deluju u tankom i debelom crevu. Vaše zdravlje creva je direktno povezano sa vašim celokupnim zdravljem i blagostanjem.

Ako vam nedostaje energije ili se borite s probavnim bolestima kao što su nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela, možda nemate dovoljno digestivnih enzima.

 1. Ananas

Čitav ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, porodicu enzima koja uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke (proteinske digestivne) enzime.

Bromelain razbija proteine u amino-kiseline, a studije sugerišu da može pomoći kardio­vas­kular­nom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju.

 2. Avokado

Avokado sadrži lipazu, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka sa visokim procentom masti.

Pomoći će vam da se osećate manje naduto. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba s celijakijom ili intolerancijom na gluten.

 3. Kivi

Kivi sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein.

Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati.

4. Banane

Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrate kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane takođe osiguravaju dijetalna vlakna koja podržavaju probavu i bakterije u crevima.

U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dve banane dnevno imali su manje nadutosti od onih koji nisu.

5. Med

Med sadrži širok spektar digestivnih enzima, uključujući dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu.

Dijastaza pomaže u probavi skroba, amilaza razbija skrob u šećere, invertaza razbija saharozu, a proteaza razgrađuje proteine u amino-kiseline.

6. Kefir

Kefir, napitak sličan jogurtu, može osigurati enzime lipaze, proteaze i laktaze. Kefir je najbolji kada je napravljen od kozjeg mlijeka ili kokosovog mleka.

Kefir može pomoći kod intolerancije na laktozu i sadrži zdrave probiotike koji poboljšavaju opšte zdravlje creva i mogu smanjiti nadutost.

 7. Kiseli kupus

Kiseli kupus – sirov, iseckan, fermentisan kupus – jedan je od najzdravijih fermentisanih namirnica bogatih enzimima. Sadrži različite enzime i bakterije mlečne kiseline Lactobacillus plantarum.

Ove probiotičke bakterije mogu ublažiti mnoge digestivne tegobe. Imajte na umu da će kuvanje kiselog kupusa smanjiti njegovu delotvornost.

8. Đumbir

Đumbir sadrži enzim zingibain koji vari protein. Đumbir takođe pomaže da se želudac oporavi, brže prebacuje hranu kroz probavni sistem.