JEFTINA NAMIRNICA SKIDA HOLESTEROL I ŠEĆER

by | 12.01.2022

Jedna kašičica svakog dana i rezultat neće izostati

 

Kada potvrđeno imamo visok holesterol i šećer, prvo što moramo da uradimo je da promenimo ishranu. To nije uvek lako učiniti, pa je preporuka da se promene uvode postepeno. Važno je da se smanji unos zasićenih masti životinjskog porekla, maslaca, pavlake, punomasnih sireva. Žumance i prerađevine sadrže velike količine holesterola, pa je poželjno potpuno ih izbaciti iz ishrane.

Naučnici sa Univerziteta Кardif Metropoliten tvrde da uvođenje jedne namirnice u svakodnevnu ishranu utiče i na smanjenje nivoa lošeg holesterola i na snižavanje šećera u krvi. Preporučuju da se svakog dana pojede 10 grama, tj, puna kašičica senfa.

Osim što je savršen dodatak jelima, senf je izuzetno zdrav. Ovaj premaz se pravi od biljke slačice koja se već vekovima koristi kao začinska biljka.

U studiji su učestvovala 42 gojazna volontera starosti od 40 do 70 godina. Tokom 12 nedelja, ispitanici su jeli jednu kašičicu senfa, a šećer i holesterol mereni su im pre i posle eksperimenta.  Kod čak 86 posto smanjen je nivo šećera ili holesterola tokom perioda od 12 nedelja. Preciznije, nivo holesterola tokom ovog perioda smanjen je kod 64 posto učesnika. Lekari još jednom podsećaju koliko je zdrava i uravnotežena ishrana važan deo održavanja dobrog zdravlja. Oni preporučuju da jedete raznovrsnu hranu u pravim količinama.