JEDNOSTAVNI NAČINI DA IZ ISHRANE IZBACITE SO

by | 04.09.2022

Natrijum, glavni element soli, možemo da pronađemo u nekim biljkama

So u jelima možete izbaciti, ili bar smanjiti količinu, ako  pametno koristite neke začine. Kako da izaberete najbolju zamenu?

1. Cimet

Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u kolačima, ima mnogo širu primenu. Cimet je odlična alternativa za so, reguliše nivo šećera u krvi i snižava holesterol, što bi bile njegove osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa, koji ne možemo da zamislimo u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi i u pikantnim jelima. Na primer, malo cimeta u meksičkim jelima sa graškom daće posebnu notu, a ako bi se dodao uz kari, obogatio bi svako jelo sa piletinom.

2. Kardamom
Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru sa nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi da ga nalazimo u jelima umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je da se semenke malo proprže.

3. Čili papričica
Topao i ljut ukus na nepcima ostavlja čili papričica, koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljena u svim jelima „na kašiku”.

4. Beli luk
Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušen u prahu. Mnogi ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću upotrebu u kuhinji, a ako izostavite so u jelu i dodate samo beli luk, osetićete slankastu notu kao i kod omiljenog začina.

6. Sok od limuna
Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka, u potpunosti će zameniti omiljen začin. Limun je poznat i kao prirodan konzervans i odlična zamena za so.

5. Bosiljak
Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Osim u kuvanim jelima, bosiljak izvrsno prstaje pomešan sa povrćem, testeninom i salatama, gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Semenke suncokreta
Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum, zbog čega se samlevene dodaju u jela umesto soli. Najbolje pristaju u gotovo jelo.