JEDETE LI HRANU KOJA SKRAĆUJE ŽIVOT?

by | 04.12.2022

Povišene vrednostu holesterola i trglicerida mogu biti okidač brojnih oboljenja, a moguće ih je smanjiti promenama u ishrani

 

Jednom godišnje je potrebno uraditi analize krvi, kako bismo sačuvali dobro zdravllje. Povišen holesterol i trigliceridi ne daju nikave simptome pa se obično otkrivaju slučajno. Povišene vrednostu holesterola i trglicerida nikako ne treba zanemariti, jer mogu biti okidač brojnih kardiovaskularnih oboljenja.

Kada je povećan nivo lošeg holesterola, dolazi do povećanja naslaga na arterijama i oštećenja krvnih sudova, tako da postoji opasnost da se oni zapuše. Obično su trigliceridi povišeni, kada je povišen i loš holesterol, ali to nije uvek slučaj.

Ukoliko se ustanove povišene vrednosti holesterola i triglicerida neophodno je korigovati ishranu.

Nutricionisti savetuju mediteranski način ishrane i prepručuju proizvode od celog zrna žita ili integralne proizvode.

Takođe, neophodno je da u ishranu uvrstiti piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode sa nižim sadržajem masti, belance, soju.

Zabranjena hrana:

– krompir u svim oblicima

– margarin

– beli hleb

– peciva

– grickalice

– žumance

– šećer, med, marmelada, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada

Fizička aktivnost je korisna za celokupno zdravlje, pa i za podizanje nivoa dobrog holesterola. Preporuka je da se uvede po 30 minuta umerenog vežbanja pet puta nedeljno ili intenzivno vežbanje u trajanju od 20 minuta, tri puta nedeljno.