Ako imate hronični bol: Isprobajte ovu besplatnu metodu

by | 06.02.2024
Ako imate hronični bol: Isprobajte ovu besplatnu metodu

Kada se vaš hronični bol nastavi nakon što ste probali konvencionalne tretmane, možda bi bilo vredno pokušati i alterantivni tretman. Čak i ako ste skeptični, možda će vam pomoći.

Nauka je dokazala da meditacija može da pomogne osobama s hroničnim bolom. Kako? Istraživanja pokazuju da meditacija koristi neuronske puteve koji mozak čine manje osetljivim na bol i povećava upotrebu sopstvenih opioida koji smanjuju bol.

Ako imate hronični bol, vredi isprobati ovu metodu. Naime, na internetu postoje mnoge besplate vođene meditacije, tako da ih je lako isprobati.

Hronični bol:Alternativna terapija

Hronični bol je bol koji imate tri meseca ili više. Bol može početi sa povredom ili bolešću. U nekim slučajevima uzrok možda nije tačno poznat.

Meditacija je drevna praksa koja ima korene u budizmu i drugim istočnjačkim religijama. Zasniva se fokusiranjem pažnje na sadašnji trenutak – bez osuđivanja misli tokom tog procesa.

Hronični bol: Kako meditacija može da pomogne?

Meditacija koristi različite puteve mozga da se nosi sa bolom. Vremenom, meditacija može da promeni strukturu mozga i stvara veću otpornost na bol.

 

  • Studija o meditaciji iz 2018. sugerisala je da dugoročno, meditacija može promeniti strukturu mozga. Nastala promena debljine korteksa u nekim delovima mozga čini vas manje osetljivim na bol.
  • Neuralni mehanizmi koje meditacija koristi za modifikaciju bola razlikuju se od onih koje koriste druge tehnike. Na primer, studija iz 2012. godine je utvrdila da meditacija promoviše kognitivno odvajanje i povećanu senzornu obradu stvarnog bola.
  • Meditacija takođe indukuje sopstveni opioidni sistem tela. Veoma mala, randomizovana, dvostruko slepa studija iz 2016. koristila je opioidni blokator nalokson ili placebo i proučavala smanjenje bola meditacijom. Grupa sa placebom iskusila je značajno manje bolova od grupe koja je imala opioidni blokator.

Istraživanja su u toku kako bi se sagledali tačni fiziološki mehanizmi uključeni u meditaciju.

Vrste meditacije za početnike

Kada budete spremni da isprobate meditaciju, možete pronaći mnoge na internetu. Odaberite onu u kojoj ćete se osećati prijatno. Besplatni vođeni snimci su dostupni tako da možete da ih isprobate. Evo nekoliko mogućnosti:

Meditacija svesnosti

Meditacija svesbosti može vam pomoći da upravljate stresom, bolom i anksioznošću. U suštini, tiho se koncentrišete na svoje misli – bez osuđivanja.

To je jedna od najpopularnijie vrsta meditacije, a takođe je i najviše proučavana.  Različite aplikacije mogu vam pomoći da meditiratesvesnost preko telefona ili drugog uređaja.

Meditacija vizuelizacije

Vođene slike ili meditacija vizuelizacije kombinuju vizualizaciju nečeg pozitivnog dok meditirate. Cilj je da usredsredite svoje misli, smirite se i smanjite stres i bol.

Fokus na disanje

Ova vrsta meditacije uključuje korišćenje tehnika disanja da promenite svoj obrazac disanja i opustite um. Ponekad se koristi sa meditacijom svesnosti da vam pomogne da se fokusirate.

Skeniranje tela

U meditaciji skeniranja tela, mentalno se fokusirate na svaki deo tela od nožnih prstiju do glave. Cilj je da se fokusirate na svaki deo tela i opustite. Ovu meditaciju skeniranja možete praktikovati sedeći ili ležeći.

Suriyawut Suriya / gettyimages.com

Možda će vas zanimati