HRANA KOJA SLABI IMUNITET

by | 01.07.2023

Prema savetu stručnjaka trebalo bi da izbegavate ovih pet vrsta namirnica

 HRANA KOJA SLABI IMUNITET

 

Hrana nam omogućuje energiju bez kojih ne možemo da funkcionišemo, već nas štiti od raznih bolesti. Međutim u savremenom svetu brze hrane koja slabi imunitet i mogu da prouzrokuju razne zdravstvene poremećaje.

Prerađena hrana koja slabi imunitet

Zato, vodite računa o tome šta jedete. Donosimo vam spisak pet najgorih namirnica koje loše utiču na naše zdravlje.

Konzumiranje previše šećera slabi imunitet

Lako možete da prestanete da belimšećerom zasladite čaj, kafu ili mleko. Međutim, niste ni svesni činjenice da se ova namirnica krije u mnogim prehrambenim artiklima poput kečapa ili određenih sokova. Ako ste, ljubitelj slatkiša i ne možete da zamislite dan bez njih, onda ste na putu da narušite zdravlje.

Šećer izaziva upalne procese u telu, što je vodeći uzrok mnogih bolesti. Šećer takođe može oslabiti ćelije imunološkog sistema, koje pomažu telu tako što napadaju viruse i bakterije.

Prekomerna konzumacija alkohola

Obilno piće može oslabiti imuni sistem, čineći vas ranjivijim na infekcije. Jedan takav primer su pluća. Alkohol može da loše utiče na imunološke ćelije koje štite pluća, kao i da smanji spobnost čišćenja sluzi iz pluća. Alkohol takođe može da ometa sposobnost tela da proizvodi bela krvna zrnca, koja su odgovorna za zaštitu tela od infekcija.

Konzumiranje previše prerađenog mesa slabi imunitet

Prerađeno meso je ono koje je konzervirano soljenjem, dimljenjem ili sušenjem. Ovo uključuje kobasice, viršle, salame itd. Prerađeno meso je često bogato zasićenim mastima, natrijumom, kao i hemikalijama koje mogu oslabiti imuni sistem. Zato se savetuje da sami kuvate i pečete sveže meso.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati mogu izazvati skok šećera u krvi. To može dovesti do upale u telu i slabljenja imunološkog sistema. Rafinisani ugljeni hidrati uključuju beli hleb, čips, žitarice za doručak itd.

Previše kafe slabi imunutet

Previše kafe može ometati sposobnost tela da apsorbuje minerale kao što su gvožđe i kalcijum. Ovi minerali su važni za jak imuni sistem. Previše konzumiranja kofeina takođe može poremetiti ritam spavanja, što takođe može oslabiti imuni sistem tokom vremena.

 

Foto: Olezzo / gettyimages.com