Hipotalamus: 6 prirodnih načina za jačanje funkcije

by | 10.09.2023
Hipotalamus: 6 prirodnih načina za jačanje funkcije

Zadužen je za mnoge metaboličke funkcije u telu, kao i da ga održava u stabilnom stanju

Hipotalamus je suštinski deo ljudskog mozga i često se smatra „kontrolnim centrom“ za većinu hormona. Utiče na naš nervni i endokrini sistem.

Šta tačno radi hipotalamus?

Hipotalamus se nalazi duboko u mozgu, neposredno iznad baze lobanje. Za početak, igra ulogu u unosu kalorija, regulaciji težine i toploti tela. Njegova glavna opšta funkcija je da održava telo u stabilnom stanju.

Kada hipotalamus ne funkcioniše kako treba, to narušava funkcionisanje hipofize, koja kontroliše nadbubrežne žlezde, jajnike, testise i štitnu žlezdu.

Hipotalamus koordinira aktivnost autonomnog nervnog sistema i takođe igra značajnu ulogu u funkciji endokrinog sistema zbog svog složenog odnosa sa hipofizom. Hipotalamus i hipofiza su povezani i nervnim i hemijskim putevima, a hipotalamus proizvodi i luči neurotransmitere, neuropeptide i nekoliko neurohormona.

Hormoni hipotalamusa

Hipotalamus je takođe od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje i zdravlje štitne žlezde. Primarni hormoni koje proizvodi štitna žlezda nazivaju se T4 i T3. Njihova proizvodnja zavisi od toga da hipotalamus tačno oseti potrebu za više hormona štitne žlezde u krvotoku i signalizira hipofizi da zatim oslobodi više.

Hipotalamus takođe pomaže u regulisanju apetita i težine, ravnoteže soli i vode, emocija, rasta, rođenja deteta i proizvodnje mleka.

Hipotalamus: Prirodni načini za jačanje funkcije

1. Povećajte unos hroma

Istraživanja sugerišu da hrom može pomoći u održavanju hipotalamusa u dobrom stanju, bolje regulisati apetit kod starijih odraslih i sprečiti negativne efekte na neurone mozga uzrokovane starenjem. Prirodni izvori hroma:

  • Brokoli
  • Krompir
  • Beli luk
  • Bosiljak
  • Pomorandže
  • Boranija
  • Jabuke
  • Banane

2. Esencijalna ulja

Dva primarna aktivna jedinjenja koja se nazivaju terpeni i seskviterpeni nalaze se u esencijalnom ulju tamjana i smirne. Oba ova jedinjenja su pokazala antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo na telo.

Seskviterpeni su u stanju da pređu krvno-moždanu barijeru i stimulišu limbički sistem mozga i drugih žlezda jačajući pamćenje i pomažući nam da ostanemo mirni i uravnoteženi.

Postoji mnogo načina da uključite tamjan i smirnu u svoj svakodnevni život. Možete raspršiti eterična ulja ili udahnuti ih direktno iz bočice..

3. Probajte konopljiku

Konopljika je veoma cenjena biljka jer uspostavlja hormonsku ravnotežu kod žena. Kod žena povećava luteinizirajući hormon što pomaže u balansiranju progesterona i estrogena. Ako niste ljubitelj kapsula ili tableta, onda je tečni ekstrakt od ploda odličan izbor.

4. Jedite zdrave masti

Jedan od najboljih načina da uravnotežite svoje hormone kroz ishranu je redovno konzumiranje zdravih masti. Neki od dobrih izvora antiinflamatornih, zdravih masti uključuju maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokados.

5. Dovoljno spavajte i smanjite stres

Nedostatak sna, dugotrajna upotreba kortikosteroida i hronični stres su tri od najvećih faktora koji doprinose visokim nivoima kortizola. Održavanje kortizola na zdravom nivou kroz adekvatan san i smanjenje stresa je izuzetno korisno za zdravlje hipotalamusa (kao i vaše hipofize i nadbubrežne žlezde).

6. Redovno vežbajte

Redovna umerena vežba ne samo da podstiče zdravlje srca, već i poboljšava zdravlje hipotalamusa, a poboljšanje i jednog i drugog verovatno će pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod ljudi. Studije su sugerisale da postoji niz „mehanizama izazvanih vežbanjem u hipotalamusu“ koji mogu doprineti zdravoj metaboličkoj funkciji, kao i energetskom balansu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

Dijana Škorić

loooby / gettyimages.com