Hemoroidi: Olakšajte tegobe na prirodan način

by | 05.11.2023
Hemoroidi: Olakšajte tegobe na prirodan način

Hemoroidi mogu da se pojave zbog gojaznosti, loše ishrane i nezdravog načina života. Ove tegobe mogu da se ublaže i na prirodan način. 

Hemoroidi su otečene vene koje se razvijaju u anusu i donjem delu rektuma. Veoma je slično  proširenim venama. Karakterišu se kao jastučaste nakupine tkiva ispunjene krvnim sudovima. Otečene vene u analnom kanalu i donjem delu rektuma otežava pražnjenje creva, koje je bolno, a ponekad se javi i krvarenje.

Hemoroidi: Kako da ublažite simptome

Hemoroidi imaju više uzroka, ali najčešće je uzrok nejasan, može biti genetika do jakog zatvora koji može dovesti do veoma neprijatnog zdravstvenog stanja. Rizik se povećava kod starijih ljudi i trudnica. Gojaznost, loš način ishrane i nezdrav način života su takođe neki od uzročnih faktora koji mogu dovesti do gomila.

Hemoroidi: Šta može da pomogne?

Pojedina prirodna sredstva mogu da ublaže simptome. Objasnićemo vam kako deluje svaki od njih.

Hamamelis

Hamamelis je čudesna biljka koja se u mnogim narodima koristi za ublažavanje simptome nekoliko kožnih oboljenja i zdravstvenih problema. Ova biljka ima snažan antiinflamatorni efekat. Zato je koristan za smanjenje bola i svraba povezanih sa hemoroidima, kao i za smanjenje otoka. Ekstrakt hamamelisa se može direktno naneti na hemoroide  ili po uputstvu koje je naznačeno na proizvodu.

Aloe vera

Aloe vera gel se od davnina koristi za lečenje hemoroida. Snažna antiinflamatorna svojstva gela aloe vere mogu smanjiti otok i iritaciju. Za lečenje spoljašnjih hemoroida nanesite gel lokalno i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Dok za unutrašnje gomile možete ujutru na prazan stomak piti sok od aloe vere koji poboljšava varenje i olakšava zatvor.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima moćna lekovita svojstva kao što su antifungalna, antibakterijska i antiinflamatorna. Ovo prirodno ulje ima neverovatan potencijal da smanji hemoroide i ublaži bol. Ricinusovo ulje nanesite lokalno svake noći na zahvaćeno područje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je prirodno hidratantno sredstvo koje takođe može pomoći kod simptoma hemoroida. Lokalna primena kokosovog ulja može smanjiti iritaciju i otok, a takođe može pomoći u smanjenju želje za češanjem.

Promene životnog stila

Izmenom određenih svakodnevnih navika možete smanjiti rizik od razvoja hemoroida ili ubrzati isceljenje. Ovo su stvari koje bi trebalo uključiti u svakodnevnu rutinu:

Pijte puno tečnosti: To će održati stolicu mekom i olakšati prolaz kroz creva. Rezultat je mnogo mekša stolica kojoj je potrebno manje energije da prođe i uzrokuje manje iritacije hemoroida.

Namirnice bogate vlaknima: Vlakna mogu da apsorbuju vodu, što pomaže i da omekša stolicu i da joj da više tela. Ovo olakšava prolaz.

Odeća: Nosite pamučno donje rublje i pantalone koje vas ne stežu. Na taj način se sprečava iritacija područja oko hemoroida.

Ispravne navike u toaletu: Važno je da se ne prisiljavate na pražnjenje creva. Naprezanje i potiskivanje mogu pogoršati hemoroide. Ako do pražnjenja creva nije došlo posle 2 minuta, najbolje je da ustanete sa toaletne šolje i pokušate ponovo kasnije.
Trenutak kada je telu potrebno pražnjenje creva je najbolje vreme za to. Takođe, ako je toalet papir previše iritantan, upotreba vlažnog toalet papira može pomoći.

kuppa_rock / gettyimages.com