Esencijalno ulje bora: Za mladalačku kožu bez bora i jaku kosu

by | 06.03.2024
Esencijalno ulje bora: Za mladalačku kožu bez bora i jaku kosu

Ulje bora je cenjeno zbog snažnog antiseptičkog dejstva, antiedematoznih svojstava, sposobnosti da stimuliše procese regeneracije u koži. Koristi se u kozmetici zahvaljujući svojim brojnim benefitima.

 

Poznato je da se esencijalna ulja aktivno koriste u kozmetologiji. Ova ulja takođe uključuju eterično ulje bora. Najčešće se koristi za borbu protiv starenja kože, poboljšanje zdravlja kose i borbu protiv peruti. Upotreba eteričnog ulja bora je prilično jednostavna ako ga koristite u ispravnoj dozi i preduzmete sve mere predostrožnosti.

Esencijalno ulje bora za mladolik izgled

Eterično ulje bora se dobija iz zgnječenih iglica i grana. Cenjen je zbog snažnog antiseptičkog dejstva, antiedematoznih svojstava, sposobnosti da stimuliše procese regeneracije u koži, zaglađuje bore i povećava zaštitna svojstva kože.

Takođe, esencijalno ulje bora pomaže koži da obnovi proizvodnju kolagena, bez kojeg koža gubi čvrstinu i elastičnost. Ovo povećava cirkulaciju krvi u slojevima kože, uključujući kožu glave. Zahvaljujući tome, eterično ulje bora se bori protiv peruti i gubitka kose, a takođe pomaže u jačanju noktiju.

Esencijalno ulje bora za lice

Eterično ulje bora se dodaje u razne domaće kreme, maske, tonike i emulzije. Za 5 ml kozmetičkog proizvoda potrebno je samo 3 kapi eteričnog ulja bora. Konkretno, sledeći recept za kremu će pomoći da se nosite sa aknama, otokom ispod očiju i staračkim pegama na licu.

Krema za lice

U običnu kremu (može i za decu) u količini od 10 ml dodajte 2 kapi eteričnog ulja bora i lavande i 1 kap eteričnog ulja bora. Ako redovno koristite ovu kremu, vaša koža će postati primetno čistija, svežija i dobiti zdravu boju.

Za masažu

Eterično ulje bora može se koristiti i za masažu. Da biste to uradili, moraćete da dodate 5-6 kapi borovog ulja u 15 ml maslinovog ili bademovog ulja za masažu. Ovaj sastav izuzetno pozitivno deluje kako na samu kožu, tako i smiruje nervni sistem.

Za negu ruku

Ako vaše ruke često pate od pukotina i pucanja, ovde vam može pomoći i eterično ulje bora. Dodajte 4-5 kapi ulja na 5 ml kreme u bilo koju kremu za ruke. Eterično ulje bora pomoći će da se oslobodite mikro rana i učinite kožu vaših ruku glatkom i mekom.

Prednosti ulja bora za kosu

Eterično ulje bora se takođe koristi kao dodatni proizvod za negu kose. Može se reći i više, esencijalnom ulju bora nema premca u borbi protiv gubitka kose i ćelavosti. Eterično ulje bora može ojačati folikule dlake tako što stimuliše cirkulaciju krvi u skalpu i prodire duboko u pore kože. Takođe pomaže da kosa sklona lomljivosti dobije sjaj i glatkoću, kao i da je ojača.

Pakovanje za kosu

Za takve svrhe, eterično ulje bora treba koristiti na sledeći način. Na čistu i vlažnu kosu nanesite uljnu bazu i dodajte 5-6 kapi eteričnog ulja bora. Zatim morate pokriti glavu plastičnom kesom i peškirom pola sata da biste postigli maksimalan efekat.

Šampon protiv peruti

Eterično ulje bora možete dodati i šamponima ili balzamima za kosu, u količini od 3-4 kapi ulja na 5 ml proizvoda. Ako redovno koristite ovaj „domaći“ šampon, možete se rešiti problema masne kose i peruti.

Za suvu i lomljivu kosu

Ako imate suvu i lomljivu kosu, nakon pranja nanesite 2-3 kapi eteričnog ulja bora na češalj i očešljajte kosu od korena do vrhova. Na taj način možete pomoći vašoj kosi da povrati svoju bivšu snagu i vrati joj gustoću i snagu.

kazmulka / gettyimages.com

PROČITAJTE I OVO