DR DOKTOR SERGEJ BUBNOVSKI, SPECIJALISTA KINEZITERAPIJE, SAVETUJE ŠTA DA RADITE AKO PUNO SEDITE

by | 26.10.2021

Bol u kičmi i zglobovima je zapravo blokada krvi i energije, a ruski doktor je osmislio program vežbi za oporavak

Doktor Sergej Bubnovski je ruski doktor specijalista kineziterapije, a njegov rad najviše se fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima.
Glavna ideja njegovog programa za oporavak koštanomišićnog sistema jeste sprečavanje zadržavanja krvi, a doktor veruje da se sve može izlečiti vežbama.
– Blokada energije izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mestu. Zato problemi sa kostima mogu da se izleče vežbama – tvrdi dr Bubnovski.

Vežba za bol u vratu
Stanite u položaj mačke – na sve četiri, pazeći da vam leđa budu ravna. Uz izdah izvijte leđa ka gore (kao mačke kad se “izgrbe”), pa se polako vratite u početni položaj. Zatim uz udah spustite leđa ka dole, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta. Vodite računa da prilikom izvođenja vežbe ne pravite nagle pokrete glavom, kako se stanje ne bi pogoršalo. Za bol u vratu pomoći će vam i sklekovi uza zid, koji će zagrejati mišiće i sprečiti zastoj krvi.

Bol u donjem delu leđa
Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod. Uz dubok izdah polako vucite ramena ka kolenima, podižući samo glavu i vrat, grudi treba da ostanu statične. Vratite se u početni položaj i uradite 10-15 ponavljanja. Ova vežba će pomoći da se istegne donji deo kičme i da se popravi cirkulacija u gornjem.

Bol u zglobu kuka
Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod. Uz izdah podignite karlicu i napravite polumost. Vratite se u početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vežba će ubrzati cirkulaciju u predelu leđa i u mišićima butina i zadnjice.

Dr Bubnovski kaže da su mu pacijenti najčešće ljudi koji rade u kancelarijama, odnosno oni koji sede po ceo dan.
Za njih ima sledeće savete:
– Nemojte da sedite previše dugo bez pauze
– Nepokretnost mišića vodi do začepljenja u venama, koje može biti uzrok mnogih bolesti, od venske tromboze do homoroida i bolesti u genitalnom području.
– Nakon svakih 45 minuta sedenja napravite kratku pauzu da pokrenete sve mišiće – hodajte stepenicama ili prošetajte bar nekoliko minuta.
– Možete malo da se opustite i “zavalite” u naslon na kratko, ali u principu bi trebalo leđa konstantno držati ispravljenim.
– Dok kucate na tastaturi laktovi treba da su na stolu, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno treba prodrmati ruke i uraditi vežbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.
– Ako ne možete da ustajete od stola, i dalje možete da popravite cirkulaciju u donjem delu leđa i karlici:
– stegnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta;
– Opustite rameni pojas i kičmu
– Nagnite se unazad na stolici i izvijte kičmu koliko možete, opustite ruke pored tela. Vežbu radite tokom izdaha, a mišiće opustite, kako bi efekat bio jači.