DIJETA SA URMAMA: SLATKA I EFIKASNA

by | 29.06.2021

Plodovi palminog drveća se smatraju idealnom hranom za mršavljenje

Poprilično je nelogično pretpostaviti da vam nešto tako slatko i ukusno, poput urmi može omogućiti da smršate. Međutim, one se smatraju idealnom hranom za mršavljenje, jer su bogate hranljivim sastojcima koje pokreću organizam. Telu obezbeđuju brojne zdravstvene prednosti: bogate su dijetalnim vlaknima i masnim kiselinama, izbacuju toksine, regulišu nivo glukoze u krvi.
Svojom slatkoćom omogućavaju da “zasitite svoj slatki zub” i da nemate potrebu da dodatno unosite slatkiše. Svakako, potrebno je da kontrolišete porcije koje jedete, jer sve što je previše može da bude štetno i da izazove suprotan efekat.

Urme, datule ili phoenix dactylifera predstavljaju slatke plodove palminog drveća, koje se uglavnom gaji na Bliskom Istoku, u Africi, Indiji, Bangladešu i Pakistanu. Postoje različite sorte urmi u zavisnosti od sadržaja fruktoze, glukoze i saharoze.

Visok sadržaj vlakana
Vlakna ili dobri ugljeni hidrati kako ih obično nazivaju, su nešto što ljudski organizam ne može da svari. Urme su bogate dijetalnim vlaknima, a ona na tri načina pomažu pri gubitku kilograma. Prvo, doprinose apsorpciji hrane u debelom crevu, što čini da se osećate sitim. Drugo, pomažu u zadržavanju masti, sprečavajući apsorpciju masti. I treće, pomažu u proizvodnji masnih kiselina kratkog lanca u crevima, što je u osnovi hrana za dobre crevne bakterije.

Visok procenat nezasićenih masnih kiselina
Nisu sve masti loše, a nezasićene masne kiseline koje se nalaze u urmama su svakako pozitivne za vaš organizam. One mogu pomoći pri smanjenju upala u telu, do kojih dolazi usled povreda, nezdrave hrane koju konzumirate i vođenja sedativnog načina života. Upalni procesi su povezani sa gojaznošću, dijabetesom i bolestima jetre.

Dobar izvor proteina
Urme obiluju proteinima. Proteini se teže vare, a vreme njihove tranzicije u debelom crevu je duže, što znači da ćete se jedući urme duže vreme osećati sitim. Štaviše, proteini pomažu u izgradnji i popravci mišića.

Antioksidativna svojstva
Suvo voće je po pravilu bogato antioksidansima koji pomažu u uklanjanju štetnih slobodnih radikala kiseonika i smanjuju stres i zapaljenja. Urme sadrže antioksidants poput antocijanina, fenola i karotenoida koji pomažu pri izbacivanju toksina, podsticanju boljeg rada metabolizma i varenja hrane.