DA REGULIŠETE ŠEĆER I SMRŠATE: ČAJ OD MASLAČKA

by | 24.03.2022

Napitak od korena maslačka sprečava hronične bolesti,  smanjuje upale, pospešuje izbacivanje vode…

Sadržaj članka

Koren maslačka dobar je za jetru i deluje antikancerogeno, lišće “popravlja” bubrege, a cvetovi daju veoma ukusan čaj koji se koristi kod oboljenja jetre i dijabetesa.

Priprema čaja: koren, list ili cvet maslačka potopiti u ključalu vodu,  ostaviti da se ohladi i dodati kašičicu livadskog meda.
Ovaj čaj se razlikuje po ukusu i nutricionističkim vrednostim u zavisnosti od dela biljke koja se koristi. Na primer, koren maslačka dobar je za jetru i deluje antikancerogeno, lišće “popravlja” bubrege, a cvetovi daju veoma ukusan čaj koji se koristi kod oboljenja jetre i dijabetesa.

12 razloga da pijete čaj od maslačka

1. Izvor vitamina
Čaj od maslačka je pun kalcijuma, gvožđa, kalijuma, vitamina K, A i B6, kao i riboflavinoma i tiaminoma.
Ako jedete lišće maslačka kao salatu, ono će vaše telo osnažiti više nego spanać ili brokoli.

2. Reguliše dijabetes
Čaj od maslačka može da snizi nivo šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa.

3. Savršena zamena za kafu
Čaj od maslačka je snažan antioksidans i pun je minerala. Telu vraća energiju, a da pri tome ne sadrži kofein. Što je još interesantnije leči zavisnost od kofeina. Pa ako želite, jutro započnite čajem od maslačka umesto sa kafom.

4. Smanjuje upalu
Hronična upala može izazvati niz neželjenih zdravstvenih simptoma, uključujući bolove u zglobovima, osetljivost mišića, pa čak i glavobolju.

5. Pospešuje izbacivanje vode
Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može povećati učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je  čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tela.

6. Pospešuje mršavljenje
Lišće maslačka inhibira lipazu pankreasa, što je enzim koji vaše telo oslobađa tokom varenja. Zbog ovoga čaj od maslačka će vam pomoći da brže izgubite kilograme.

7. Sprečava hronične bolesti
Zahvaljujući snažnoj mešavini antioksidanasa koje sadrži, samo jedna šolja čaja od maslačka pomaže telu da se izbori protiv slobodnih radikala. 

8. Smiruje probavne smetnje
Čaj od maslačka je prirodan diuretik i blag laksativ. Samo jedna šoljica čaja od maslačka posle jela će ubrzati varenje i eliminisati zatvor, smanjiće grčeve i nadutost.

9. Prevencija kancera 
Početni rezultati studija o maslačku pokazuju da ima sposobnost da telo odbrani od raka, jer koren ove biljke može da ubije ćelije kancerogenih melanoma bez oštećenja zdravih.

10. Sprečava infekcije urinarnog trakta
Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ove biljke je efikasan u tretiranju problema urinarnog trakta, pogotovo kada se pije zajedno sa čajem od uve. Čaj od maslačka će očistiti bubrege i sprečiti razvoj infekcije.

11. Jača kosti
Zahvaljujući mineralima koje sadrži ovaj čaj obezbeđuje sve ono što je našem telu neophodno za jake kosti i dobru odbranu od osteoporoze.

12. Poboljšava cirkulaciju
Bogat sadržaj gvožđa iz čaja maslačka omogućava i bolji protok krvi kroz telo.