DA LI JE PIRINAČ ZAISTA ZDRAV?

by | 10.10.2022

Naučnici sada tvrde da je štetan kao i slatkiši i da stvara rizik za razvoj srčanih bolesti

 

Zvuči neverovatno, ali rezultati jedne studije ukazuju da upotreba belog pirinča u ishrani dovodi do sličnog rizika od prerane koronarne arterijske bolesti kao i konzumiranje nezdravih šećera i ulja u slatkišima.

Studija se fokusirala na grupu od oko 2.500 ljudi, od kojih su neki imali zdrave arterije, a neki su već imali koronarnu bolest. Svaki učesnik je odgovorio na upitnik o učestalosti namirnica koju konzumiraju kako bi se utvrdilo koliko često jedu rafinisane žitarice, a koliko one celog zrna.

Utvrđeno je da je veći unos rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom, dok je konzumacije celovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom razvoja bolesti.

Rafinisane su sve one žitarice čije je zno prerađeno, odnosno uklonjene su klice i mekinje, što daje finiju teksturu i duži rok trajanja, ali eliminiše ključne hranljive materije. Međutim, integralne žitarice kao što je smeđ pirinač, ovas, hleb od celog zrna sadrže celo zrno.

– Postoji mnogo faktora koji utiču na to zašto ljudi konzumiraju više rafinisanih žitarica od celih. Najvažniji faktori su prihod, posao, obrazovanje, kultura iz koje poriču, godine… – istakao je dr Muhamed Amin Kadžavi Gaskari, glavni autor studije.

– Ishrana koje uključuje velike količine nezdravih, rafinisanih žitarica, slična je ishrani sa mnogo nezdravih ulja i šećera – dodao je dr Gaskari.

Rafinisane žitarice telo brzo razgrađuje jer nemaju vlakna, a to dovodi do skoka nivoa šećera u krvi posle obroka. Vremenom visok šećer u krvi može da ošteti krne sudove i nerve koji kontrolišu srce, te da uzrokuje stvaranje plaka na zidovima arterija.

Stručnjaci preporučuju ishranu sa akcentom na povrću, voću, mahunarkama, ribi i integralnim žitaricama kako bi se blagovremeno uticalo na zdravlje srca i umanjili faktori rizika od srčanih oboljenja.

Studija je sprovedena na Američkom koledžu za kardiologiju. Da bi se smanjio rizik i sprečile bolesti arterija i srca, prvenstveno u Aziji, gde je beli pirinač dominantna namirnica, Američka asocijacija za bolesti srca preporučuje ishranu zasnovanu na povrću, voću, mahunarkama, integralnim žitaricama i ribi.