DA LI JE PALMINO ULJE ZDRAVO?

by | 07.03.2022

 Iako palmino ulje ne sadrži trans masti, sadrži puno zasićenih masti, što znači da može podići nivo nezdravog holesterola i triglicerida

 

Ako pogledate sastojke na pakovanju šampona, paste za zube ili putera od kikirikija – najverovatnije je da ćete naći palmino ulje (koje se možda krije pod različitim nazivima).

Čini se da svugde postoji sporno ulje, zbog čega smo se zapitali: da li je palmino ulje zaista tako loše?

Palmino ulje je vrsta jestivog biljnog ulja izdvojenog iz plodova palmi koje obično uspevaju u toplim, tropskim prašumama. Čak 85 posto svetske ponude palminog ulja dolazi iz Indonezije i Malezije. Međutim, postoje dve vrste ulja: sirovo palmino ulje (koje se pravi presovanjem plodova) i ulje palminog jezgra (nastaje usitnjavanjem zrna). Palmino ulje se može prepoznati pod oznakom “palmino ulje” ili pod jednim od oko 200 drugih alternativnih imena, uključujući palmat, palmolein i natrijum lauril sulfat.

Palmino ulje se najčešće nalazi u hrani i kozmetičkim proizvodima. Često nalazi u namirnicama kao što su instant rezanci, margarin, sladoled i maslac od kikirikija, kao i u kozmetičkim proizvodima kao što su šamponi i ruževi. Koristi se za poboljšanje teksture i ukusa, sprečava topljenje i produžava rok trajanja. Takođe je bez mirisa i bez boje, što znači da neće promeniti proizvode u koje se dodaje.

Jedna kašika (14 grama) palminog ulja sadrži 114 kalorija i 14 grama masti (7 grama zasićenih masti, 5 grama nezasićenih masti i 1,5grama polinezasićenih masti). Takođe, sadrži 11 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Vitamin E koji se nalazi u palminom ulju naziva se tokotrienoli i ima snažne antioksidativne koristi koje mogu da podrže zdravlje mozga. Iako palmino ulje ne sadrži trans masti, sadrži puno zasićenih masti, što znači da može podići nivo nezdravog holesterola i triglicerida, što povećava verovatnoću za nastanak srčanih bolesti. Uopšte, palmino ulje je zdravije od nekih masti za kuvanje, ali nije zdravo poput maslinovog, kokosovog i lanenog ulja.

Časopis Journal of Nutrition objavio je studiju u kojoj je ustanovljeno da palmino ulje, u poređenju s drugim biljnim uljima s manje zasićenih masti, povećava nivo lošeg holesterola.

Prema časopisu Harvard Health, zasićene masnoće u palminom i kokosovom ulju, crvenom mesu, maslacu i većini sladoleda štetne su za zdravlje i treba ih konzumirati umereno.

Palmino ulje možete zameniti suncokretovim, onim od uljane repice ili lana, za koje je istraživanje iz 2018. godine dokazalo da su najbolja za snižavanje holesterola.

Druga ulja poput maslinovog takođe su bila uspešna, ali ulja semenki su dala bolje rezultate.