CIROZA JETRE SE MOŽE UBLAŽITI

by | 10.06.2023

Iako je reč o veoma teškom oboljenju, napici na bazi lekovitog bilja mogu usporiti njegov razvoj i podstaći regeneraciju jetre

 

Malaksalost, smanjenje telesne težine, povišena temperatura i žutica koja nastaje usled nagomilavanja bilirubina u krvi, sve to ukazuje na cirozu jetre. Na licu, grudnom košu i rukama pojavljuju se crvene tačkaste mrlje iz kojih se granaju kapilari, na dlanovima se javlja crvenilo, dok u uznapredovalom stadijumu bolesti dolazi do nakupljanja tečnosti u stomaku. Kod muškaraca može nastati atrofija testisa, smanjena maljavost i ginekomastija (bolno povećanje grudi), a ukoliko dođe do oštećenja mozga, nastupaju psihičke promene u vidu depresije, konfuzije, smanjene moći rasuđivanja, tremora…

U tom slučaju, reč je o poslednjem stadijumu bolesti, koji ima vrlo lošu prognozu. Iako je reč o veoma teškom oboljenju, promenom načina života može se usporiti njen tok. Pre svega, preporučuje se potpuna apstinencija od alkohola, ali veliki značaj ima i pravilna ishrana.

Ciroza jetre je neizlečiva bolest, ali pravilnim higijensko-dijetetskim režimom (koji je sastavni deo terapije), konzumiranjem čajeva i tinktura i adekvatnim lečenjem može se usporiti njen tok.

CIROZA JETRE SE MOŽE UBLAŽITI

 

Ciroza jetre: Fitoterapija ublažava simptome

Čajne mešavine

  • Pomešajte po 20 g crvene deteline, hajdučice, korena maslačka, nevena, lista mlade koprive i 10 g plodova kleke. Kašiku mešavine prelijte litrom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno 45 minuta. Zatim procedite i popijte celu količinu tokom dana. Čaj pijte bez zaslađivača 21 dan, napraviti pauzu od 10 dana pa ponovite terapiju.
  • Pomešajte po 20 g vrhova mlade koprive, list divlje borovnice, bobica kleke i po 10 g trave ive, nevena, lista sa stabljikom divlje kupine i korena lincure. Sve biljke promešajte, pa u litar proključale vode ubacite po kašiku ovih biljaka, poklopite i sklonite s vatre. Nakon 45 minuta procedite čaj i popijte ceo litar u toku dana. Čaj pijte nezaslađen, topao ili hladan. Terapija traje 21 dan, a nakon pauze od 10 dana treba ponoviti terapiju.
  • U šolju ključale vode ubacite kašiku svežeg ili sušenog maslačka i prstohvat kurkume. Ostavite to poklopljeno da se ohladi, a zatim procedite i popijte. Pijte do tri šolje čaja dnevno.

Ciroza jetre: Šta još pomaže

Sok od đumbira i limuna

Pomešajte pola kašike sveže isceđenog soka iz đumbira, pola kašike soka od limuna i pola kašike kvalitetnog maslinovog ulja. Pijte triput dnevno po kašičicu.

Ricinusovo ulje

Natopite gazu ricinusovim uljem i mlakim jabukovim sirćetom. Privijte to na jetru i ostavite da deluje celu noć. Ponavljajte to tri do četiri noći zaredom. Obavezno utoplite taj deo.

Foto: Qwart/gettyimages.co.uk