ČAJ KOJI UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE

by | 16.06.2023

Mnogo žena tokom ciklusa se susreće s bolovima u stomaku što ume da bude jako iscrpljujuće. Saznajte kako da pomognete sebi

ČAJ KOJI UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE  

lid:Mesntrualne tegobe predstavljaju pravu noćnu moru mnogim ženama. Bolovi u stomaku, nedostatak energije svakako da narušavaju dnevnu rutinu. Biljni čaj može da vam donese bojne blagodeti

Biljni lekovi za menstrualne tegobe

Tokom menstrualnog ciklusa materica se skuplja da bi istisnula sluznicu s zida materice i omogućila joj da izađe iz tela kroz vaginu.Ove kontrakcije mogu da izazovu bol ili nelagodnost.Tokom menstruacije, vmnogo žena oseća grčeve u donjem delu stomaka, iako bol može da se širi i u donji deo leđa, prepone ili gornji deo butina.Menstrualni grčevi imaju tendenciju da budu najsnažniji na početku menstruacije i postaju manje neprijatni kako dani odmiču. Pojedine biljke mogu da ublaže ove tegobe zbog čega se nalaze u sastavu ovog čaja.

Recept čaja za mesntrualne tegobe

Da biste ublažili i sprečili ove simptome, napravite čaj koji se pije dve do tri šoljice dnevno.

Sastojci:

  • 2 kašike suvog korena maslačka
  • 2 kašike suve kamilice
  • 2 kašike suvog matičnjaka
  • 2 kašičice suvih listova maline
  • 2 kašičice suvog, iseckanog đumbira

Priprema: Sastojke izmešajte. Kašičicu biljne mešavine prelijte šoljom vode i ostavite poklopljeno pola sata. Procedite i pijte. Po želji možete da zasladite nekom prirodnim zaslaživačem.

U ovu biljnu mešavinu možete da dodate i dve kašike valerijane. Međutim, pošto je ona jak sedativ čaj možete da pijete u večernjim časovima kada znate da ne morate da radite ništa produktvino niti da vozite automobil.

Emenagogne biljke

To su biljke koje stimulišu menstrualno krvarenje. Ako vam mestruacija kasni jer ste pod stresom, preopterećeni ste radom ili se fizički suviše forsirate, ove biljke mogu da uspostave redovan menstrualni ciklus. Emenagogne biljke su istovremeno i adstringensi, što znači da skupljaju krvne sudove i sprečavaju obilno krvarenje.

Peršun je dobro poznata emenagogna bilja, pored toga je superhranljiv i aromatičan. Možete da pijete čaj od peršuna ili jedete sveže listovove u salati. Pored peršuna, emenagogne biljke su: đumbir, hajdučka trava, žalfija i ruzmarin. Nemojte korsititi ove biljke ako planitate trudnoću.

 

 

 

Foto: PeopleImages / gettyimages.com