BOL U GRLU UBLAŽITE MELEMOM OD MEDA I KURKUME

by | 04.01.2022

Spoj kurkume i meda pokazao se kao pravi eliksir zdravlja koji jača imunitet i izuzetno deluje antioksidantno i protiv zapaljenja

Kombinacija deluje i antibakterijski, a oba sastojka vekovima se koriste kao prirodni i efikasni lekovi za razne bolesti. Med se, prema starim zapisima, od davnina koristi kao prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja, a poslednjih godina recenzije o njegovom pozitivnom delovanju u rešavanju ovog problema mogu se sve češće pročitati u prestižnim publikacijama.
Nutricionisti podsećaju da med nije bezbedno davati deci mlađoj od dve godine, a o uvođenju u ishranu obavezno se konsultujte sa pedijatrom.
Kada grlo boli ili je upaljeno – med pravi zaštitni sloj
Veruje se da med smanjuje jačinu kašlja, a koristi se i kao prirodan lek da smiri bolno, suvo ili nadraženo grlo. Sirov med je proučavan zato što deluje na bakterije i gljivice, a kašika meda, njegova konzistencija, formiraće privremen štit preko nadraženog grla. Kašika meda takođe može pomoći i kod refluksa kiseline.

Na koji način pomaže kurkuma
Kurkuma je takođe dobro poznata po jakom protivupalnom dejstvu, za koje je saslužan sastojak kukrumin. Od velike pomoći je kod različitih stanja kože, od psorijaze do ekcema, ali i za održavanje što boljeg nivoa šećera i holesterola.
Kurkuma sa svežim crnim biberom doprinosi još većoj efikasnosti, jer crni biber pomaže telu da izvuče što više korisnih kurkuminoida iz kurkume. Med će poboljšati apsorpciju kurkumina i eto objašnjenja zašto je ova mešavina tako moćna i tako dragocena u jačanju kompletnog imuniteta.

Jednostavna i brza priprema
Mlevena kurkuma, bilo koji med i crni biber – to je sve što vam je potrebno za pripremu, a ovaj melem možete čuvati na sobnoj temperaturi. Možete dodati i dve kašike jabukovog sirćeta ili limunovog soka i dve kašike vode. Dobro promešajte, i imaćete prirodan preparat koji će vam prvenstveno pomoći kada vas zaboli grlo, ako je u pitanju nešto prolazno.
Naravno, ako bol ne jenjava, a osetite da se upala ili stanje grla pogoršava, obratite se lekaru kako biste izbegli komplikacije i stvaranje gnojnih čepova.

Kurkuma sve boji u narandžasto
Budite oprezni kada koristite kurkumu jer njena intenzivna narandžasta boja može privremeno da oboji vaše nokte, ruke, pribor, daske za sečenje i sve sa čime dođe u kontakt. Skida se sodom bikarbonom, alkoholom ili pepelom.

Tagovi: