Ovih 5 biljaka mogu da prirodno snižavaju šećer u krvi plus recepti

by | 19.01.2024
Ovih 5 biljaka mogu da prirodno snižavaju šećer u krvi plus recepti

Dijabetes se uglavnom kontroliše lekovima i insulinskom terapijom. Međutim, pojedine biljke takođe mogu da pomognu jer prirodno snižavaju šećer u krvi. Saznajte o kojim biljkama je reč.

Dijabetes je zdravstveno stanje koje se javlja kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina ili da ga pravilno iskoristi. Dok dijabetes možete kontrolisati insulinskom terapijom i lekovima, primena promena u načinu života može uveliko pomoći u održavanju zdravlja.

Možete započeti ovaj proces uključivanjem zdrave hrane, kao i određenih biljaka. Naravno, sve treba da se radi u konsultaciji s lekarom.

Biljke koje prirodno snižavaju šećer u krvi

Visok nivo šećera i holesterola u krvi može izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, probleme sa bubrezima, oštećenje nerava, pa čak i oštećenje vida i oslabljen imuni sistem.

Takođe, može se razviti visok nivo šećera zbog određenih faktora načina života kao što su loša ishrana, sedentarni način života i hronični stres. Zbog toga je od vitalnog značaja da budete svesni nivoa šećera u krvi, da jedete zdravo i da tražite medicinsku pomoć kad god je to potrebno.

Takođe možete dodati određene biljke u svoju svakodnevnu ishranu jer vam mogu pomoći da efikasno upravljate nivoom šećera u krvi.

Biljke koje snižavaju šećer u krvi: Piskavica

Seme i biljke piskavice pomažu u lečenju kožnih i stomačnih tegoba. Osim toga, ova biljka pomaže u borbi protiv metaboličkih bolesti i snižava nivo glukoze u krvi.

Piskavicu možete koristiti na sledeći način: potopite 1 kašičicu semena piskavice preko noći. Ujutru dodajte toplu vodu i popijte. Ili sameljite seme i 1 kašičicu praha i konzumirajte sa toplom vodom na prazan stomak ili uveče pred spavanje.

Đumbir

Đumbir je jedna od vekovnih biljaka koja brzo snižava šećer u krvi. Ova aromatična biljka se koristi za sprečavanje dijabetesa ili snižavanje nivoa šećera u krvi povećavajući toleranciju tela na insulin i povećavajući lučenje insulina.

Možete dodati đumbir u svoj čaj i piti ga sat vremena pre ili posle obroka da biste snizili nivo šećera u krvi

Cimet

Cimet je aromatična biljka koja sadrži velike količine antioksidanata, koji mogu smanjiti oksidativni stres. Pored toga, cimet može da imitira ulogu insulina i poveća transport glukoze do ćelija, dodatno snižavajući nivo šećera u krvi.

Možete dodati malo parče cimeta u svoj biljni čaj ili konzumirati 1 kašičicu cimeta pomešanog sa pola kašičice kurkume s mlakom vodom i piti na prazan stomak.

Crni biber

Piperin, vitalni hemijski sastojak koji se nalazi u crnom biberu, može sniziti nivo šećera u krvi i smanjiti skokove šećera u krvi. Takođe poboljšava varenje, što dovodi do bolje ravnoteže glukoze i insulina.

Da biste snizili nivo šećera u krvi, možete konzumirati 1 zgnječeno zrno crnog bibera sa 1 kašičicom kurkume pomešano s malo vode na prazan stomak ili 1 sat pre večere.

Kurkuma

Od davnina, kurkuma se koristi za svoje medicinske svrhe. Njegova najaktivnija komponenta je kurkumin, koji pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Takođe poboljšava funkcionisanje beta-ćelija (ćelije proizvedene u pankreasu odgovorne za proizvodnju insulina za regulisanje nivoa glukoze u krvi). Kurkuma takođe smanjuje upalu, insulinsku rezistenciju i količinu glukoze koju proizvodi jetra.

Dakle, važno je zapamtiti da samo uključivanje biljaka koje brzo snižavaju šećer u krvi u vašu ishranu neće pomoći. Takođe morate praktikovati zdravu, uravnoteženu ishranu bogatu voćem i povrćem, zdravim mastima i nemasnim proteinima.

Redovno vežbajte i držite nivo stresa pod kontrolom kako biste smanjili skokove šećera u krvi. Bilo kakve promene u svakodnevnoj rutini trebalo oko ihrane, vežbanja ili nekih drugih stvari vezano za dijabetes, uvek se posavetujte s lekarom.

Sadasiba Behera / gettyimages.com