Bakučiol: Kako se koristi, koje su prednosti i da li je bolji od retinola?

by | 28.12.2023
Bakučiol: Kako se koristi, koje su prednosti i da li je bolji od retinola?

Bakučiol je novi antiejdž sastojak za negu kože koji osvaja svet. Manje iritantan, biljnog porekla, čini se da je odlična alternativa retinolu. Saznajte koje su njegove prednosti.

 

Bilo da se radi o izglađivanju bora i finih linija, povećanju proizvodnje kolagena ili borbi protiv akni – retinol je neprikosnoven. Međutim, bakučiol opasno preti da ga zbaci s trona. pre svega je prirodan, manje iritira kožu i pokazalo se da ima brojne benefite.

Bakučiol je novi popularni antiejdž sastojak

Bakučiol se već dugi niz godina koristi u indijskoj i kineskoj medicini. Po prednostima je sličan retinolu i dobar je izbor za sve koji traže nežniju opciju. Iako je prvi put izolovan iz semena biljke Psoralea corylifolia 1966. godine. Međutim, njegova prva komercijalna upotreba u lokalnim aplikacijama počela je tek 2007. godine.

Šta je bakučiol?

Bakučiol se koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini za ublažavanje upale, osipa, crvenila i zarastanja posekotina. U poređenju sa retinolom, bakučiol je manje iritantan. To je jedan od razloga zašto mnogi preferiraju ovu biljnu alternativu retinolu.

Bakučiol Vs. retinol: Da li postoji sličnost?

Ne. Radi se o dva različita sastojka. Bakučiol je biljnog porekla, dok je retinol derivat vitamina A. Štaviše, retinol i retinoidi mogu izazvati suvoću, ljuštenje i iritaciju kože, dok to nije slučaj sa bakučiolom.

Jedina sličnost između ova dva sastojka jeste da stimulišu proizvodnju kolagena. Bakučiol i retinol ili retinoidi pojačavaju kolagen tipa I, III i IV u koži. Kao i retinol, bakučiol može značajno smanjiti fine linije i bore, smanjiti hiperpigmentaciju, povećati elastičnost zbog čega funkcioniše kao odličan sastojak protiv znakova starenja. Hajde da detaljno pogledamo prednosti bakučiola za kožu.

Koje su prednosti bakučiola?

Može smanjiti akne

Bakučiol ima antioksidante koji pomažu u smanjenju regulacije 5-alfa-reduktaze, enzima koji povećava proizvodnju ulja u koži i stoga efikasno sprečava pojavu akni. Takođe, prema naučnim studijama inhibira rast bakterija P.acnes.

Smanjuje hiperpigmentaciju

Bakučiol može efikasno da smanji post-inflamatornu hiperpigmentaciju, tamne mrlje i fleke da bi vam dao ujednačen ton kože.

Smanjuje znake starenja

Bakučiol može povećati proizvodnju kolagena kako bi smanjio bore i fine linije i poboljšao čvrstinu i elastičnost kože kako bi vam pružio mladalačku kožu. Štaviše, dobro ga podnosi koža sklona ekcemima, atopijskom dermatitisu, rozaceai, kozmetičkoj netoleranciji i bilo kojoj drugoj vrsti osetljivosti. Sve to ga čini dobrim sredstvom protiv znakova starenja.

Pomaže da umiri i regenriše koža

Jedna od najstarijih upotreba bakučiola u ajurvedi i kineskim lekovima bila je za lečenje i smirivanje kože. Ovaj sastojak ima antiinflamatorna svojstva, zato može pomoći u smirivanju crvenila kože i osipa.

Ulje ili serum: Šta je bolje?

Bakučiol je dostupan u obliku krema, losiona, seruma i ulja. Među svim oblicima, serumi i ulja su najpoželjniji. Naime, serumi imaju laganu formulu i teksturu nalik losionu koja se lako upija u kožu. Štaviše, lako se kombinuju sa drugim proizvodima za negu kože. Ako imate masnu i kombinovanu kožu, ili ako želite da koristite bakučiol sa drugim proizvodima za negu kože, odaberite serum.

Ulja su, s druge strane, teža od seruma. Najbolje ih je koristiti za suvu kožu i to kao poslednji korak u dnevnoj rutini nege kože.

Kako se koristi?

Možete pronaći proizvode za negu kože koje sadrže bakučiol kako biste izvukli maksimalnu prednost. Prethodno, obratite pažnju na ove savete.

1. Uradite test

Uvek se preporučuje da uradite test na delu kože pre nego što ga uključite u svoju rutinu nege kože. Obavezno uradite test ako imate problema sa kožom i osetljivu kožu. Štaviše, proizvod koji koristite može da sadrži druge sastojke na koje biste mogli biti alergični.

2. Koristite ga dvaput dnevno

Koristite bakuchiol proizvode tokom dana i noći. Da bi vaša koža bila zaštićena tokom dana, možete je prekriti kremom za sunčanje i drugim proizvodima za kožu. Za noć možete koristiti težu formulu poput proizvoda na bazi ulja.

3. Pronađite pravi procenat

Da biste bili sigurni da vaš bakučiol proizvod ima najveći uticaj na vašu kožu, proverite procenat sastojka. U idealnom slučaju, procenat bakučiola treba da bude između 0,5% i 2% za maksimalne i vidljive rezultate.

4. Kombinujte sa drugim  proizvodima za negu kože

Možete koristiti bakučiol proizvode sa drugim hidratantnim kremama, serumima i losionima. Koristite ga sa proizvodima koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ceramide i niacinamid. Ovo će vašoj koži pružiti dodatnu hidrataciju kako bi bila meka i jedra.

Iako se bakučiol dobro slaže sa svim proizvodima za negu kože, bolje je izbegavati upotrebu sa proizvodima koji sadrže alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA). Međutim, možete koristiti bakuČiol nakon upotrebe AHA-BHA sredstava za čišćenje. Takođe, izbegavajte da ga koristite sa retinolom jer oba sastojka deluju na isti način i mogu da iritiraju kožu.

Koji su neželjeni efekti?

Bakučiol je relativno nov sastojak u svetu nege kože i do sada nije poznat neželjeni efekat. Takođe se smatra bezbednim za trudnice i dojilje. Međutim, bolje je biti siguran nego žaliti. Uvek se konsultujte sa dermatologom pre nego što uvedete novi sastojak u rutinu nege kože, posebno ako ste trudni ili ste na lečenju problema sa kožom.

Još jedan neželjeni efekat bakučiola za koji biste možda želeli da znate je da može izazvati “fazu čišćenja”. To znači, da ubrzava obnovu ćelija kože  – a isto tako i aktivira akne i ubrzava njihovo izbijanje na površinu. Međutim, ovo je u potpunosti normalna pojava za mnoge aktivne sastojke (kiseline i retinol), i obično nestaje u roku od nekoliko nedelja.

Najbolji način da izbegnete “fazu čišćenja” je da počnete polako da uvodite bakučiol. Možete koristiti i “metodu sendviča”: nakon umivanja nanesite hidratantnu kremu na suvo lice. Zatim, kada u potpunosti upije, naneste nekoliko kapi bakučiola i još jedan sloj kreme.

Anna Gorbacheva / gettyimages.com