BAKTERIJSKA VAGINOZA: PRIRODNI LEKOVI UBLAŽAVAJU SIMPTOME

by | 01.08.2023

Otkrijte kako da na prirodan način održavate zdravu vaginalnu floru

BAKTERIJSKA VAGINOZA: PRIRODNI LEKOVI UBLAŽAVAJU SIMPTOME  

Bakterijska vaginoza je uobičajeno stanje koje se može pojaviti kod žena. Na sreću, postoje prirodni načini da se ublaže simptomi, a i kao preventiva.

Šta je bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je vaginalna infekcija koja se obično javlja kod žena između 15 i 44 godine. Ovo stanje se javlja kao rezultat neravnoteže između dobrih i loših bakterija u vagini. Iako ponekad bakterijska vaginoza može nestati sama od sebe, preporučuje se da potražite brzu medicinsku intervenciju kako biste sprečili zdravstvene komplikacije kao što su neplodnost ili pobačaj.

Gardnerella vaginalis je bakterija koja u vagini postoji zajedno sa drugim bakterijama. Kada dođe do poremećaja vaginalne flore usled stresa, hormonskih promena, vaginalne suvoće raste previše bakterija gardnerele, možete razviti infekciju koja se zove bakterijska vaginoza. Kod ove infekcije dominantni organizmi zdrave vagine laktobacili nadjačani su od loših bakterija.

Bakterijska vaginoza: Kućni lekovi

Otkrivamo vam nekoliko kućnih lekova koji mogu pomoći da se ublaže simptomi:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva, a to znači da može da se bori protiv loših bakterija. Kokosovo ulje takođe može pomoći u obnavljanju ravnoteže bakterija u vagini.

Zamrznite dve do tri kašičice devičanskog kokosovog ulja na nekoliko minuta. Stavite ove komadiće kokosovog ulja u vaginu i ostvite da se istopi. Radite ovo jednom dnevno.

Beli luk

Beli luk sadrži alicin koji ima jak miris i poseduje antimikrobna svojstva protiv više vrsta bakterija. Studija je pokazala da beli luk može pomoći u lečenju bakterijske vaginoze. Svakodnevno uz obroke pojedite po čen belog luka.

Jogurt

Jogurt je prirodni izvor probiotika. Probiotici mogu pomoći u obnavljanju dobrih bakterija u vagini. Žive bakterijske kulture prisutne u jogurtu mogu pomoći u lečenju, kao i prevenciji bakterijske vaginoze. Konzumirajte svaki dan po čašu jogurta.

Seme piskavice

Seme piskavice pokazuje jaku antibakterijsku aktivnost. Ovo može pomoći u ubijanju loših bakterija koje izazivaju bakterijsku vaginozu.
Sipajte dve kašičice semena piskavice u čašu vode. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Procedite i sledećeg jutra popijte na prazan stomak. Radite ovo jednom dnevno dok ne uočite promene.

Sok od brusnice

Sok od brusnice se koristi u lečenju infekcija urinarnog trakta zbog svojih antibakterijskih svojstava, koja na prirodan način mogu da pomognu u borbi protiv bakterijske vaginoze. Jednom dnevno popijte po čašu nezaslađenog soka od brusnice.

Saveti za prevenciju

Ovi kućni lekovi mogu da pomognu u slučaju bakterijske vaginoze. Iako ne možete uvek da sprečite ovu infekciju, možete preduzeti sledeće mere predostrožnosti da biste izbegli infekciju:

  • Izbegavajte često menjanje seksualnih partnera.
  • Koristite kondom tokom seksa.
  • Izbegavajte preterano pranje vagine raznim sredstvima za negu vagine jer to može da naruši pH ravnotežu u vagini.
  • Konzumirajte hranu koja sadrži zdrave bakterije laktobacile (kao što su kefir i jogurt) jer to možr pomoći u balansiranju vaginalnog ekosistema.
  • Izbegavajte slatku, prerađenu i fermentisanu hranu.

 

Foto: AtlasStudio / gettyimages.com