Anoreksija: Kako prepoznati simptome i koje mere treba preduzeti?

by | 10.03.2024
Anoreksija: Kako prepoznati simptome i koje mere treba preduzeti?

Anoreksija je poremećaj gde se gde se samopercepcija iskrivljuje, a sopstvena vrednost se meri centimetrima struka. Rano prepoznavanje simptoma i lečenje je ključno.

Anoreksija nije samo fizička bitka, to je rat unutar uma, gde se samopercepcija iskrivljuje, a sopstvena vrednost se meri inčima struka koji se stalno smanjuje.

Šta je anoreksija?

To je mentalno stanje koje leži u paradoksu gladi – nezasitnog apetita za mršavošću, podstaknutog nemilosrdnim strahom od „previše“ u svetu koji se često oseća neodoljivim.

Osoba govori jezikom brojeva – prebrojanih kalorija, izgubljenih kilograma, smanjenih centimetara – dok um postaje bojno polje za iskrivljeni osećaj postignuća.

Iza krhkog okvira anoreksične osobe krije se otporan duh koji očajnički traži potvrdu, uhvaćen u destruktivnom plesu sa poremećajem koji zamagljuje granice između gladi i samopoštovanja.

Anoreksija: Simptomi

Simptomi anoreksije su dramatičan gubitak težine ili odbijanje da održava zdravu težinu. Zatim, javlja se intenzivan strah od dobijanja na težini ili preterana zabrinutost zbog oblika tela.

Osoba negira težinu problema ili odbija da prizna ozbiljnost gubitka težine. Javlja se i preterana fizička aktivnost.

Fizički simptomi uključuju umor, vrtoglavicu, lomljive nokte, gubitak kose, netoleranciju na hladnoću, neredovne menstruacije (kod žena) i druge koje su rezultat neuhranjenosti.

Pojedinci sa anoreksijom mogu postati društveno izolovani, izbegavajući društvene događaje ili aktivnosti koje uključuju hranu.

Šta može da pomogne u rešavanju problema?

Anoreksičnim osobama je neophodna kognitivno-bihejvioralna terapija (CBT), individualna terapija ili porodična terapija koja može biti efikasna u rešavanju osnovnih psiholoških faktora koji doprinose anoreksiji.

Međutim, u nekim slučajevima, lekovi se mogu propisati za upravljanje pratećim mentalnim zdravstvenim stanjima kao što su depresija ili anksioznost. Najvažnije je edukacija i svest o tome pojedinca i njegove porodice o anoreksiji nervozi, njenim uzrocima i zdravim mehanizmima suočavanja. dugotrajan oporavak.

Rana intervencija je ključna

Važno je naglasiti da je anoreksija nervoza kompleksno stanje mentalnog zdravlja i da lečenje treba da bude prilagođeno specifičnim potrebama pojedinca. Rana intervencija je ključna za bolje ishode, pa ako se vi ili neko koga poznajete borite sa poremećajem u ishrani, odmah potražite pomoć od zdravstvenih radnika.

Motortion / gettyimages.com