AKO STE SE SMRZLI ČEKAJUĆI PREVOZ, NE ZNAČI DA STE SE OD TOGA I PREHLADILI

by | 24.12.2021

 Ako mislite da znate sve o prehladi, varate se

 

Prehlada mnogima zagorčava život, pogotovo kad se proteže kroz celu zimu. Koliko dugo traje, kako se prenosi i kako je lečiti – postoje brojni odgovori.  Otkrivamo koji odgovori su tačni, a koji su zapravo samo mit.

 Prehlada se javlja zbog hladnoće

Samo zbog hladnoće se niko nije prehladio. Ali što je niža telesna temperatura, lošije radi i  imunitet. Zato je važno oblačiti se adekvatno, kapa i rukavice neizostavan su deo zimske garderobe.

 Nemojte zadržavati kijanje

Kijanje je svojevrsni mehanizam čišćenja, zato je bitno ne zadržavati kijanje. 

Kad nosi curi uvek koristite maramicu

Nipošto nemojte uvlačiti šlajm, jer čišćenjem nosa izbacujete  i deo bakterija.

 Prehlada dolazi na tri dana, ostaje tri dana, odlazi za tri dana

Ovo je istina. Vreme inkubacije prehlade traje od jednog do tri dana, nakon toga sledi “bolestan” osećaj koji zavisi od jačine imuniteta i traje oko tri dana. Prehlada mnogima zagorčava život pogotovo kad se proteže kroz celu zimu.

 Vitamin C pomaže kod kašlja i kijanja

Uvek se govori kako je potrebno unositi veću količinu vitamina C,  na žalost to neće ublažiti kašalj i kijanje. Pre pomaže dobar san, lagane šetnje na svežem vazduhu, povećani unos tečnosti i konzumacija namirnica koje obiluju vitaminima. 

 Vakcina protiv gripa štiti 100%

Vakcina protiv gripa ne štiti 100%, ali u proseku sprečava oko 50% bolesti i ublažava potencijalne komplikacije.

 Seks jača imunološki sistem

Brojna istraživanja su pokazala da seks pozitivno deluje na imunitet i smanjuje mogućnost obolevanja. Ali kako bi bilo učinka, potrebno je biti aktivan barem dva puta nedeljno.

 Bez poljubaca, molim

Većina zaraza prenosi se kroz nos i oči i to se najčešće događa i pre poljupca. Zato, bez brige, nećete se nužno zaraziti zbog ljubljenja.