MOJI RECEPTI: SAVETI FITOTERAPEUTA BOBANA MAKSIĆA IZ VRNJAČKE BANJE

by | 17.09.2021

Biljna rešenja za nervozu, imunitet i jaku kosu

 

Protiv nervoze
Pomešajte po dve kašike: matičnjaka, kantariona, majčine dušice, bosiljka, korena valerijane i dana i noći.

Priprema: Drvenom kašičicom zahvatite biljnu mešavinu, sipajte u šolju i prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite pola sata, procedite i popijte ujutru pola sata pre jela, kao i uveče jedan sat pre spavanja. Sprovodite 21 dan, napraviti pauzu od 10 dana, pa ponovite. Napomena: Žene ne treba da piju čaj za vreme ciklusa.

Kapi za jačanje imuniteta
Potrebno: 100 g koprive, 50 g hajdučke trave, 50 g trave ive, 50 g kantariona

Priprema: Biljke pomešajte, stavite u teglu ili flašu i nalijte litrom domaće rakije (loze). Ostavite tri nedelje na toplom mestu, uz povremeno mućkanje. Zatim sadržaj procedite u drugu flašu kroz cediljku i sterilnu gazu. Upotreba: Pijte dvaput dnevno po kašičicu, čisto ili razblaženo u malo vode, pola sata pre jela tj. dva sata pre ili posle upotrebe lekova. Napomena: Nije za mlađe od 18 godina, trudnice i dojilje.

Protiv opadanja kose
Protiv opadanja, masne kose, seboreje i peruti de­lo­tvo­ran je šampon koji se pra­­vi na bazi bilja i meda, i lo­sion ko­ji nastaje ekstrak­ci­jom u alkoholno-vodenom rastvoru isključivo od svežih biljaka, cve­tova, korena, lis­tova, sta­blji­ka. Neke od tih biljaka su ko­priva, breza, ne­ven, ruz­marin, kamilica, čičak i druge.