KUPUSNJAČE NE KOD OBOLJENJA ŠTITNE ŽLEZDE, DA KOD ENDOMETRIOZE

by | 09.11.2022

Jelena Pack, dipl. naturopata i predsednica Udruženja Žuto Uže, sertifikovani PNEI terapeut i savetnik za psihoneuroendokrinoimunologiju otkriva kako ishrana može da pomogne kod hormonskog disbalansa

 

Postoji ogroman broj bolesti koji se povezuje sa hor­mons­kim disbalansom. Nauč­nici još uvek istražuju da li je bolest ta koja je izazvala hormonski disbalans ili je hor­monski disbalans posledica bolesti. Ono što je evidentno je da u najvećem broju žene, zbog svoje cikličnosti, vrlo često obolevaju od bolesti reproduk­tiv­nog sistema koje sve u suštini imaju hormonski disbalans. To su, uglavnom, policistični jaj­nici, ciste, miomi, endo­met­rioza, bolesti štitne žlezde, insulinska rezistencija, policistične dojke, hormonski uslovljeni karcinomi i mnoge druge bolesti. Važno je istaći da i muškarci takođe obo­ljevaju od hormonski us­lov­ljenih bolesti. I kod jednih i kod drugih poslednjih godina primećuje se rast ovih problema, što je jedna od glavnih tema mojih istra­ži­vanja – kaže u razgovoru za Magično bilje Jelena Pack, dip­lomirani naturopata i sertifiko­vani PNEI terapeut.

Koja hrana pozitivno utiče na balans hormona?

– Hrana je samo jedan od či­nilaca koji mora da se uzme u obzir kada imamo neku hor­monski uslovljenu bolest. Ono što je ključno za hormone je ritam, dakle jedna zdrava rutina, koja je odavno zaboravljena kategorija u savremenom društvu. Pre pet godina grupa naučnika je dobila Nobelovu nagradu za cirkadijalni ritam, ritam spavanja i obedovanja. Osim toga šta jedemo, još je možda važnije kako i kada je­demo. Zaboravili smo da pos­vetimo vreme varenju hrane i ručamo uvek u isto vreme.

Pročitajte više u 208. broju Magičnog bilja