KUPKE ZA NEGU STOPALA SKLONIH GLJIVICAMA

by | 20.07.2021

Kombinacije koje imaju antibakterijsko, antifungalno i antiupalno dejstvo, a pomoći će vam i u opuštanju

Brojni su problemi sa stopalima koje možete da tretirate kupkama sa jednostavnom pripremom: gljivične infekcije, suva koža, preterano znojenje nogu ili prost osećaj “teških”, umornih stopala. Preporučuje se, ako su vam stopala zdrava, da ove kupke koristite dva puta nedeljno, a ako imate neki od ovih problema i svakodnevno, dok ne vidite poboljšanje.

Kupka sa jabukovim sirćetom
Jabukovo sirće ima antifungalna svojstva i na vraćanje pH ravnoteže noktiju i okolne kože. Ono što se često događa kada dobijete gljivice na noktima, oni postaju više alkalni, a gljivice “vole” takvo okruženje, pa gljivična infekcija buja i širi se na druge prste i nokte.
Upotreba jabukovog sirćeta stvara kiselu sredinu koju gljivice ne mogu da prežive, nemaju čime da se hrane i na kraju izumiru.

Soda bikarbona i mleko
I soda bikarbona je poznata po alkalnim osobinama koje pomažu u regulisanju ravnoteže pH vrednosti kože. Ovaj sastojak je dobar za naše telo iznutra, ali i spolja.
Ako sodu bikarbonu pomešate sa mlekom, dobićete jednu zanimljivu i delotvornu kupku za noge. Potrebni su vam soda bikarbona, čaša mleka i topla voda. Odmarajte noge u ovoj kupki oko dvadeset minuta, isperite, a potom noge obrišite pamučnim peškirom.

Kupke
od eteričnih ulja
Za odmaranje stopala i njihovu negu preporučuje se upotreba etarskih ulja nane, aloje vere, kamilice i komorača da bi se ublažila suvoća kože stopala. Takođe, u kupke možete da dodate i eterična ulja peperminta ili limuna, dobićete i lep, osvežavajuć miris.
Pošto je dokazano da aromaterapija leči brojne tegobe i oslobađa od stresa korišćenjem mirisnih, esencijalnih ulja, ona će i na stopala da deluje umirujuće i opuštajuće. Pokušajte i sa esencijalnim uljima vanile ili lavande.

Kupka od kukuruznog brašna
Priprema: Šoljicu kukuruznog brašna pomešajte sa mlakom vodom i ostavite da stoji oko jedan sat. Nakon toga u kupki držite noge do članaka i ostanite tako najmanje trideset minuta. Isperite vodom i polako tapkajući peškirom osušite. Pošto je kukuruzno brašno siguran sastojak za vašu kožu i nokte, koji ne izaziva alergijske reakcije, ovu kupku možete svakodnevno da koristite.