KAKO DA VAM KOSA UVEK LEPO MIRIŠE?

by | 14.11.2021

Trikovi uz čiju pomoć ćete sačuvati svežinu i sjaj

 

Ništa lepše od sveže oprane kose čiji vas miris prati gde god da krenete. Međutim, život u gradu sa smogom i zagađenim vazduhom, čini da prijatan miris iz naše kose brzo nestane. Kako zadržati lep miris kose posle pranja?

Stop duvanskom dimu

Poznato je da se duvanski dim brzo “uvuče” u nameštaj, zavese, pa čak i zidove doma u kojem se konzumiraju cigarete, a ista situacija se dešava i sa našom odećom i kosom. Da biste izbegli ovaj neželjeni efekat,  nemojte dozvoliti konzumaciju cigareta u zatvorenim prostorijama u kojima boravite. 

Redovno perite kape, jastučnice i marame

Trake i marame za kosu, gumice, kape, šeširi i jastučnice na kojima spavate dolaze u kontakt sa vašom kosom. Ukoliko ih ne perete redovno, u njih se mogu  uvući neprijatni mirisi koji će se potom preneti na vašu čistu kosu. Savetuje se da se posteljina menja jednom u sedam dana i redovno provetrava kad god je moguće. Nakon pranja čaršave i jastučnice sušite na suncu, jer se time uništavaju grinje i bakterije.

Napravite sami efikasnu pastu

Poznato je da soda bikarbona neutrališe neprijatne mirise, pa se često koristi u domaćinstvu za odmašćivanje, čišćenje i dezinfekciju. Da li ste znali da soda bikarbona, takođe, može da pomogne u tome da vaše vlasište proizvodi manje sebuma i da se vaša kosa manje masti? Rastvor koji možete sami napraviti kod kuće u razmeri od ¼ šolje sode bikarbone i ¾ šolje vode izbaciće neprijatne mirise iz vaše kose. Ova pasta se nanosi na mokru kosu i kožu glave, a nakon pet minuta delovanja potrebno ju je isprati.

Čista četka za kosu

Bez obzira što perete i negujete svoju kosu redovno, treba obratiti pažnju i na to da vaše četke i češljevi uvek budu čisti. Svi proizvodi koje koristite za negu talože se na vašoj kosi, ali ostaju nataloženi i na vašem češlju ili četki, pa tako i neprijatni mirisi. Zato ih uvek očistite od dlaka i ne samo to – povremeno ih operite starom četkicom za zube, sapunom i vodom. U vodu možete sipati i malo šampona da bi čišćenje bilo delotvornije, a četka duže mirišljava.

Mirišljavi sprej pre feniranja

Kada stavite mirišljavi sprej ili mirisno ulje učinite to pre feniranja ili peglanja kose, nakon što ste kosu prosušili peškirom. Na taj način toplota će da obavije dlaku i mirišljavi proizvod će ostati u njoj duže. Zagrevanje će učiniti da preparat ostane obložen i “konzerviran”. Ovakvi preparati ujedno hrane i štite kosu od oštećenja, pa i od toplote, a posebno treba voditi računa da ne preterate kada koristite toplotu za stilizovanje kose. Idealna temperatura za stilizovanje kose bi trebalo da se kreće oko 185℃, pa bi trebalo da se toga pridržavate.

To koliko će vaša kosa zadržati lep miris zavisi i od tipa kose i strukture dlake. Verovatnije je da će retka kosa i tanka dlaka brže izgubiti svežinu i prijatan miris šampona, regeneratora i drugih preparata.

 

Tagovi: