HLADAN TUŠ I ŠARGAREPA ČUVAJU BRONZANI TEN

by | 26.08.2022

 Kako da na prirodan način sačuvate preplanulost

 

Posle povratka sa mora mnogima je najvažnije da što duže sačuvaju preplanuo ten. Problem je u tome što koža počinje da se ljušti i obnavlja, pa se tako i lepa “morska” boja skida.

Postoji, međutim, nekoliko trikova kako da uživate u njoj bar još mesec dana ako ste se vratili s mora.

Voda

Važno je da koža bude hidrirana, ali izbegavajte izležavanje u kadi, tople kupke i jak tuš. Sve to, verovali ili ne, ubrzava proces ljušćenja kože. Tuširajte se umerenim mlazom mlake vode i koristite kupke lagane teksture na bazi biljaka, poput onih sa aloja verom. Važno je i da pijete dovoljno tečnosti.

Piling

Ako koža nije počela da se ljušti, izbegavajte pilinge. Koristite peškire nežnijeg tkanja i ne trljajte telo, već ga tapkajte. Najbolje bi bilo da ostavite da koža upije vlagu. Tako ćete joj dati dodatnu dozu hidratacije.

Hrana

Ako želite da što duže održite preplanuli ten, osim upotrebe kozmetičkih preparata, od pomoći će vam biti i određene namirnice. Jedite hranu bogatu beta-karotenom zato što ovaj biljni pigment ne samo da priprema kožu za izlaganje sunčevim zracima nego i produžava rezultat sunčanja. Među njima su šargarepa, bademi, soja, avokado, ćuretina, belance, sir, losos…

Nega kože

Među proizvodima za negu tela ima i onih koji su namenjeni baš za održavanje boje. Koristite ulja koja sadrže beta-karoten, poput ulja semenki šargarepe ili palminog ulja, a poslužiće i maslinovo ili bademovo ulje.

 Izbegavajte depilaciju voskom

Posle povratka sa letovanja, savet je da se neko vreme uzdržite od depilacije voskom, jer će ova metoda uklanjanja dlačica pospešiti skidanje izumrlog sloja ćelija kože. Umesto voska koristite penu za brijanje i brijač.