6 NAČINA DA UBLAŽITE ALERGIJU NA HRANU

by | 09.08.2023

Iako ne postoji zvanični lek, ipak se može nešto učiniti kako bi se ojačao imunitet i funkcije creva

6 NAČINA DA UBLAŽITE ALERGIJU NA HRANU  

Alergija na hranu je odgovor imunog sistema na pojedine namirnice. Telo pojedine sastoje doživljava kao štetne i kreće s poizvodnom histamina. Telo to „pamti“ i kada ova hrana ponovo uđe u telo, histaminski odgovor se lakše pokreće. Saznajte kako možete da ublažite ovu reakciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Ublažite alergiju na hranu

Simptomi alergije na hranu mogu se kretati od blagih do teških i, u retkim slučajevima, mogu dovesti do anafilakse, teške i potencijalno po život opasne alergijske reakcije. Anafilaksa može poremetiti disanje, izazvati dramatičan pad krvnog pritiska i smanjiti broj otkucaja srca. Može se pojaviti u roku od samo nekoliko minuta nakon izlaganja hrani koja izaziva, kao i nakon dva sata.

Simptomi alergije na hranu mogu uključiti kožu, gastrointestinalni trakt, kardiovaskularni sistem i respiratorni trakt. Neki uobičajeni simptomi uključuju: povraćanje, grčeve u stomaku, kašljanje, kratak dah, problema sa gutanjem, oticanje jezika, nemogućnost govora ili disanja, slab puls, vrtoglavica, bleda koža…

Članak se nastavlja posle reklama

Većina simptoma alergije na hranu javlja se u roku od dva sata nakon konzumiranja alergena, a često počinju u roku od nekoliko minuta. Uprkos riziku od teških alergijskih reakcija, pa čak i smrti, trenutno ne postoji lek za alergije na hranu. Stanje se može lečiti samo izbegavanjem alergena ili lečenjem simptoma alergije na hranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, postoje prirodni načini da se ojača imunitet i mikrobiote creva, što pomaže u smanjenju razvoja alergija na hranu i simptoma alergije na hranu.

Alergija na hranu: Ublažite simptome

Otrkivamo vam nekoliko načina koji mogu da ojačaju organizam:

1. GAPS dijeta

GAPS dijeta je plan obroka koji je dizajniran da ojača zid creva, ojača imuni sistem, zaustavi toksično preopterećenje i spreči da toksini uđu u krvotok. Obično se koristi za lečenje autoimunih bolesti. Dijeta se fokusira na eliminisanju hrane koja je teško svarljiva i štetna za crevnu floru u zamenu s hranom bogatom hranljivim materijama kako bi se crevnoj sluznici dala prilika da se zaceli.

U okviru GAPS dijete izbegavate prerađenu hranu, žitarice, rafinisani šećer, skrobne ugljene hidrate i krompir, veštačke hemikalije i konzervanse, kao i industrijski prerađeno meso i mlečne proizvode. Umesto da jedete ovu hranu koja stvara upalne procese, fokusirate se na konzumiranje lekovite hrane, poput bujona od goveđih kostiju, povrća bez skroba, zdravih masti i hrane bogate probioticima.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Enzimi koji poboljšavaju varenje

Nepotpuna probava proteina iz hrane može biti povezana s alergijama na hranu i može izazvati gastrointestinalne simptome. Uzimanje digestivnih enzima uz obroke može pomoći probavnom sistemu da što bolje iskoristi hranljive materije iz hrane.

3. Probiotici

Probiotski suplementi jačaju imunološku funkciju i smanjuju rizik od razvoja alergija na hranu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Metilsulfonilmetan (MSM)

Istraživanja sugerišu suplementi MSM (organski oblik sumpor) mogu biti efikasni u smanjenju simptoma alergije. MSM je organsko jedinjenje koje sadrži sumpor i koje se koristi za poboljšanje imunološke funkcije, smanjenje upale i obnavljanje zdravog telesnog tkiva. Može se koristiti za ublažavanje problema sa varenjem i stanja kože koja su povezana sa simptomima alergije.

5. Vitamin B5

Vitamin B5 podržava funkciju nadbubrežne žlezde i može pomoći u kontroli simptoma alergije na hranu. Važan je za održavanje zdravog digestivnog trakta i jačanje imunološke funkcije.

6. L-glutamin

L-glutamin je najzastupljenija aminokiselina u krvotoku i može pomoći u regeneraciji creva i jačanju imuniteta. Istraživanja pokazuju crevna permeabilnost može izazvati različite patologije, uključujući alergije. Jedinjenja kao što je glutamin imaju mehanički potencijal da inhibiraju upalu i oksidativni stres.

Foto: monticelllo / gettyimages.com