Predijabetes: Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju

by | 30.09.2024
Predijabetes: Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju

Osobe koje imaju imaju predijabetes imaju oko 70% šanse da tokom svog života razviju dijabetes tipa 2. Postoji li šansa da se spreči nastanak ovog poremećaja?

Kod osoba koje imaju predijabetes nivoi šećera u krvi su nešto viši od normalnog, ali nisu dovoljno visoki da bi se smatrali dijabetesom. Kada telo počne da pokazuje insulinsku rezistenciju, to se naziva pred-dijabetes.

Kako sprečiti predijabetes da pređe u dijabetes tipa 2?

Ako imate predijabetes, imate oko 10% šanse da razvijete dijabetes tipa 2 u roku od godinu dana. Vaše šanse da razvijete dijabetes tipa 2 tokom svog života su otprilike 70%, prema istraživačima sa Harvarda. Dakle, postoji li način da se kontroliše dijabetes kontrolisanjem predijabetesa? Da, moguće je. Ali pre toga hajde da razumemo kako da identifikujemo pre-dijabetes.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako prepoznati predijabetes?

Jedan od uobičajenih simptoma predijabetesa je pojačana žeđ i učestalo mokrenje. Kako nivo šećera u krvi raste, bubrezi rade sve teže da filtriraju i apsorbuju višak glukoze, što dovodi do dehidracije i potrebe da se pije više tečnosti.

Umor je još jedan znak predijabetesa koji se lako zanemaruje. Kada ćelije postanu otporne na insulin, one se bore da apsorbuju glukozu za energiju, ostavljajući pojedince da se osećaju umorno i usporeno.

Članak se nastavlja posle reklama

Neobjašnjive promene telesne težine, posebno povećanje telesne težine oko stomaka, takođe mogu nastati zbog hormonalnih promena povezanih sa insulinskom rezistencijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Promene na koži, kao što su tamne mrlje u predelima poput vrata ili pazuha, takođe mogu signalizirati predijabetes. Kod nekuh osoba može se javiti zamagljen vid jer povišeni nivoi šećera u krvi utiču na očna sočiva.

Promene raspoloženja i povećana glad takođe mogui biti znaci predijabetesa. Insulinska rezistencija remeti normalne metaboličke procese, uzrokujući fluktuacije energije i apetita.

Kod predijabetesa, rezultat testa hemoglobina A1C kreće se između 5,7% i 6,4%, rezultat oralnog testa tolerancije glukoze je između 7,77 mmol/L i 11,04 mmol/L, a rezultat testa glukoze natašte je između 5,55 mmol/L i 6,94 mmol/L .

Kako smanjiti rizike predijabetesa?

Usvajanjem osređenih promena u životni stil i usvajanjem zdravih navika, možete sniziti nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Evo nekoliko jednostavnih i lakih načina koji će pomoći u smanjenju rizika od nastanka dijabetesa:

Članak se nastavlja posle reklama

Zdrava i uravnotežena ishrana

U ishranu treba uključiti hranu bogatu nutrijentima poput voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Izbegavajte visoko prerađenu hranu, slatka pića i visokokalorične grickalice. Obraćanje pažnje na ugljene hidrate koje jedete, biranje složenijih ugljenih hidrata umesto jednostavnih šećera, takođe pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Vežbanje

Vežbanje se ne može zanemariti kada se raspravlja o lečenju predijabetesa. Trebalo bi da vežbate najmanje 150 minuta nedeljno i da uključujete aerobnu aktivnost umerenog intenziteta poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Trening snage takođe treba raditi dva do tri puta nedeljno kako bi se poboljšala osetljivost na insulin i smanjio nivo šećera u krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjite višak kilograma

Smanjenje viška telesne težine čini ćelije osetljivijima na insulin, smanjujući rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Prosečan gubitak od 5-10% telesne težine može pomoći u poboljšanju nivoa šećera u krvi. Fokusirajte se na zdravu ishranu i redovne vežbe kako biste stvorili kalorijski deficit koji podstiče gubitak težine.

Istraživanje je pokazalo da ljudi sa predijabetesom koji izgube 5% do 7% svoje telesne težine i vežbaju oko 30 minuta dnevno mogu smanjiti rizik od dijabetesa tokom naredne 3 godine za skoro 60%“. Ako se nivo šećera u krvi može redovno pratiti, može se mnogo razumeti o tome kako telo reaguje na različite namirnice i šta se može učiniti za to.

Kvalitetan san

Kvalitetan san može efikasno smanjiti kontrolu glukoze. Noću treba spavati 7 do 9 sati u kontinuitetu. Loše navike spavanja mogu poremetiti ravnotežu nekih hormona i stvoriti promene u insulinskoj rezistenciji koje pogoršavaju predijabetes.

Smanjite stres

Hronični stres ima tendenciju povećanja nivoa glukoze u krvi, što je glavni faktor insulinske rezistencije. Izgradite naviku za meditaciju, vežbe dubokog disanja, jogu ili čak boravak u prirodi. Upravljanje stresom na zdrav način može pomoći u upravljanju nivoima šećera u krvi.

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com