Prednosti enoki pečurki: Odlične su za imunitet i zdravlje creva

by | 24.09.2024
Prednosti enoki pečurki

Prednosti enoki pečurki su mnogostruke, a ujedno pružaju i savršen ukus. One su čest izbor vegetarijanaca, a naravno postoji dobar razlog za to.

Enoki pečurke (Flammulina Velutipes) je sična jestiva pečurka koja se obično koristi u istočnoazijskoj kuhinji i karakterišu je duge, tanke stabljike i mali delikatni poklopci. Hrskava tekstura i voćni ukus ove divne gljive učinili su je popularnim sastojkom salata, umaka, supa i pomfrita. One su poznate po svojim impresivnim zdravstvenim prednostima.

Koje su prednosti enoki pečurki?

Enoki raste u grozdovima, a njihov izgled je karakterističan, bledog i prozirnog izgleda. Pored široko rasprostranjene upotrebe u raznim kulinarskim jelima, Enoki pečurke su poznate po svojim zdravstvenim prednostima jer je bogat hranljivim materijama kao što su vitamin D, vlakna i antioksidansi i visok izvor vitamina B.

Članak se nastavlja posle reklama

Jačaju imunitet

Enoki pečurke sadrže beta glukane i druge polisaharide koji pomažu u modulaciji i poboljšanju imunološkog sistema. Ova jedinjenja podržavaju imunološku funkciju i mogu povećati otpornost na infekcije.

Bore se protiv upalnih procesa

Ove pečurke su poznate po svojim antioksidansima poput vitamina C i raznih fenolnih jedinjenja. Takve komponente mogu da neutrališu štetne slobodne radikale, smanjuju oksidativni stres i štite ćelije od oštećenja i stanja poput artritisa, pored drugih inflamatornih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomaže zdravlje creva

Enoki ima visok sadržaj vlakana. Kao što znamo, vlakna su neophodna za varenje i za promociju zdravih creva jer mogu regulisati rad creva i podstaći uravnotežen mikrobiom creva.

Članak se nastavlja posle reklama

Održava zdravlje srca

Enoki pečurke mogu doprineti zdravlju srca pomažući u snižavanju nivoa holesterola i poboljšanju cirkulacije krvi. Njihov visok sadržaj vlakana i antioksidanata podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pomažu u proizvodnji kolagena

Vitamin C, koji se nalazi u Enoki pečurkama, ključan je za sintezu kolagena. Poznato je da kolagen održava elastičnost i čvrstinu kože, smanjujući pojavu finih linija i bora.

Zadržava vlagu kože

Prisustvo polisaharida, uključujući beta-glukane, ima hidratantna svojstva. Ova jedinjenja održavaju hidrataciju i poboljšavaju funkciju barijere kože što dovodi do glatkog izgleda.

Ovo je ukusan i hranljiv način da pomognete vašem zdravlju. Kako i kod svake promene u ishrani, poželjno je da se konsultujete sa lekarom kako biste bili sigurni da su prikladne za vaše zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

Igor Kramar/GettyImagesPlus