Semenoterapija: Kako semenke i zrnevlje mogu da smire bolove?

by | 09.09.2024
Semenoterapija: Kako semneke i zrnevlje mogu da smire bolove?

Reč je o istočnjačkoj alternativnoj metodi, poznatoj kao su-đok semenoterapija, koja počiva na klasičnoj akupresuri šaka i stopala. Evo kako se praktikuje.

Držanje semena, zrna i koštunjavih plodova na određenim tačkama šaka i stopala može pomoći u prevazilaženju raznih bolnih stanja. Radi se o su-đok semenoterapija, koja počiva na klasičnoj akupresuri šaka i stopala.

Šta je semenoterapija?

Semenoterapija u su-đok terapiji koristi semenke koje se stavljaju na određene tačke na rukama i stopalima, i one deluju tako što stimulišu energiju u telu. Vezivanje semenki na tačne refleksne tačke putem flastera može poboljšati cirkulaciju i protok energije kroz telo.

Članak se nastavlja posle reklama

Prema su-đok stanovištu, ako vas zabole zub, glava, bubrezi, pluća ili bilo koji drugi organ, dovoljno je da nađete tačku na šakama i stopalima što korespondira s organom koji vam izaziva tegobe, te da na to mesto stavite seme, zrno ili koštunjavi plod koji su najsličniji izgledu tog organa.

Primera radi, ukoliko vas zaboli glava, treba da prislonite zrno graška ili bibera na određenu tačku. U slučaju bolova u plućima, savetuje se da odgovarajuću tačku stimulišete semenkom jabuke. Ako vas bole bubrezi, na odgovarajuću tačku treba da prislonite zrno pasulja, i to ono braonkaste boje, pošto je to seme najsličnije izgledu bubrega, a u slučaju bolova u predelu jajnika – upotrebite badem.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da nađete odgovarajuću tačku?

Naravno, nije svejedno kad ćete koji deo šaka i stopala stimulisati. Za svaki problem postoji tačno određena tačka. Recimo, u slučaju glavobolje treba da stimulišete središnji deo nokatne pločice palca, a u slučaju zubobolje – rub nokatne pločice palca.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako vas bole pluća, treba da stimulišete nokat kažiprsta, a ukoliko vas muče želudac i creva – nokat srednjeg prsta. U slučaju bolova u bubrezima, potražićete nokat domalog prsta, a ako osećate srčane smetnje – nokat malog prsta.

Dalje, u slučaju grčeva i bolova u rukama – dobro je stimulisati jagodice kažiprsta i malog prsta, a ako patite od grčeva u nogama, pomoći će vam stimulacija jagodica srednjeg i domalog prsta. Takođe, ako osećate bolove u gornjim ekstremitetima. možete stimulisati donji deo drugog i malog prsta na stopalima. A ukoliko vas muče bolovi u donjim ekstremitetima, stimulisaćete donji deo trećeg i četvrtog prsta na stopalu.

Kako se praktikuje semenoterapija?

Ceo postupak stimulacije prilično je lak. Sve što treba da uradite jeste da prislonite odgovarajuće seme ili zrno na odgovarajuću tačku, a zatim preko toga čvrsto zalepite flaster i držite tako nekoliko sati. Posle toga, po potrebi, možete ponoviti postupak.

Za to vreme, stimulacijom bi trebalo da se otklone energetske blokade i da se omogući normalan protok životne energije kroz meridijan organa koji trenutno ne funkcioniše pravilno. Samim tim, on bi trebalo da počne bolje da radi, nakon čega bi tegobe nestale, objašnjavaju poklonici ove istočnjačke metode.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako su u hronični bolovi u pitanju…

Bitno je da imate na umu da hronična stanja zahtevaju svakodnevnu stimulaciju i istrajnost u izvođenju su-đok semenoterapije. Ako, recimo, duže vreme osećate bolove u zglobovima, tretmane bi trebalo da sprovodite iz dana u dan, dok ne prestanete da osećate tegobe. U suprotnom, imaćete samo trenutnu korist.

S druge strane, ne treba da zaboravite ni to da ova metoda nekad može biti samo privremena pomoć. Na primer, sa zuboboljom ne treba da se borite na ovaj način. Preporučljivo je da je ublažite, ali da što pre odete na potrebnu intervenciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, ako ne znate šta izaziva bolove u bubrezima, plućima ili nekom drugom organu, preporuka je da se javite lekaru i obavite potrebnu dijagnostiku, a ne da maskirate problem na ovaj način.

Besplatna samopomoć

Iako mnogima nije najjasniji njen princip delovanja, a uz to im deluje komplikovano za izvođenje, su-đok semenoterapija odličan je vid samopomoći, pa je mogu primenjivati i obični ljudi, koji ne poseduju neko znanje iz oblasti medicine i akupresure. Što je posebno bitno, može se primenjivati svuda, besplatna je i potpuno neškodljiva. Osim toga, utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, obnavlja energiju, smanjuje mogućnost obolevanja od gripa i pomaže u obaranju povišene telesne temperature.

Rafeeq Hassan / gettyimages.com