Ako imate čireve, urasle nokte i dlačice može da pomogne crna mast

by | 04.09.2024
Ako imate čireve, urasle nokte i dlačice može da pomogne crna mast

Crna mast je mešavina gaveza, nevena i ženske bokvice. Deluje antibakterijsko i protivupalno, a istovremeno povećava elastičnost kože i podstiče dreniranje obolelog mesta.

Crna mast može da  pomogne u slučaju lokalnih infekcija, cista, cističnih akni, čireva, uraslih noktiju i dlačica − od presudne je važnosti izvlačenje toksina i gnoja, budući da to podstiče procese regeneracije tkiva i isceljenje.

Šta je crna mast?

Crni melem je mešavina gaveza, nevena i ženske bokvice. Deluje antibakterijsko i protivupalno, a istovremeno povećava elastičnost kože i podstiče dreniranje obolelog mesta. Melem se takođe može koristiti posle ujeda insekata, za tretiranje posekotina i sitnijih povreda, kao i tamnih mrlja na koži…

Članak se nastavlja posle reklama

Gavez, neven i ženska bokvica su tri biljke koje se često koriste u tradicionalnoj medicini za tretiranje različitih kožnih problema, uključujući čireve.

Gavez (Symphytum officinale): Gavez je poznat po svojim lekovitim svojstvima koja pomažu u zaceljivanju rana i regeneraciji tkiva. Sadrži alantoin, supstancu koja podstiče rast ćelija i smiruje upale.

Članak se nastavlja posle reklama

Neven (Calendula officinalis): Neven ima snažno antiseptičko, protivupalno i antimikrobno delovanje. Pomaže u smirivanju iritacije, smanjuje upalu i sprečava infekcije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ženska bokvica (Plantago lanceolata): Ova biljka je poznata po svom antibakterijskom i protivupalnom dejstvu.

Kako se pravi crna mast?

Suv gavez, neven i žensku bokvicu usitniti u prah, pa svaki staviti u odvojenu posudicu. Prah preliti s pola šoljice maslinovog ulja, zatvoriti i četiri nedelje čuvati na hladnom i tamnom mestu. Posle toga procediti i sva tri ulja pomešati u staklenoj posudi, pa dodati 2 kašičice ši butera, po 2 kašike kokosovog ulja i pčelinjeg voska, 1 kašiku meda i 1 kašičicu vitamina E (ili ribljeg ulja).

Posudu staviti nad lonac i zagrevati na pari, uz stalno mešanje drvenom varjačom, sve dok se sastojci ne sjedine. Skloniti s vatre pa, mešajući, dodati 20 kapi eteričnog ulja lavande te po 2 kašike aktivnog uglja u prahu i gline. Sve dobro sjediniti, masu presuti u staklene posude i čuvati u frižideru.

Volodymyr Kalyniuk / gettyimages.com