Čišćenje organizma: Tri nedelje na lanenom semenu

by | 29.08.2024
Čišćenje organizma: Tri nedelje na lanenom semenu

Tri nedelje na lanenom semenu je efikasna metoda čišćenja organizma u slučaju raznih tegoba. Otrkijte kako se pravilno praktikuje.

Ako bilo koji organ slabo funkcioniše, počinju da nas bole drugi, posebno oni koji su s njim povezani. U slučaju gastritisa, kao i disbakterioze, čira na želucu, metaboličkih poremećaja, zatvora, prekomerne težine… vrlo je korisno čišćenje lanenim semenom.

Detoksikacija na lanenom semenu

Ali, pre nego što to uradite, konsultujte se sa svojim lekarom i pažljivo proučite kontraindikacije. Laneno seme ne preporučuje se prilikom alergije na njega, crevne opstrukcije, problema s jetrom i pankreasom, kamenja u bubrezima ili žučnoj kesi, trudnoće i dojenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, ne dajite ga maloj deci. Kontraindikovano je i ženama s ginekološkim problemima (policistični jajnici, mastopatija, miomi materice). Činjenica je da laneno seme sadrži mnogo fitohormona, a kako oni mogu uticati na ove bolesti – nije poznato. Zbog toga je bolje da ne rizikujete.

Kako se praktikuje čišćenje na lanenom semenu?

Pre i tokom čišćenja preporučljivo je pridržavati se dijete (isključiti ili ograničiti upotrebu slatkog, prženog, brašna, kafe, alkohola; jesti više svežeg povrća i voća, fermentisanih mlečnih proizvoda); piti najmanje litar i po vode dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Možete koristiti cele semenke ili ih samleti u mlinu za kafu (neposredno pre uzimanja). Ne preporučujem kupovinu lanenog brašna – brzo oksidira. Tokom tri nedelje za doručak ili pre njega jedite sveže samleveno laneno seme (ili cele semenke) s kefirom (može i s nemasnom pavlakom).
* Prve nedelje – jednu kašičicu lanenog brašna i 100 ml kefira.
* Druge – dve kašičice lanenog brašna i 100 ml kefira.
* Treće nedelje količinu lanenog brašna možete povećati do tri kašičice, a kefira – do 150 ml.
Nedelju dana nakon završetka čišćenja osetićete lakoću, a organizam će vam raditi kao sat. Takvo čišćenje naročito je korisno u jesen i na proleće.

Članak se nastavlja posle reklama

Hazal Ak / gettyimages.com