ŠIPURAK SPREČAVA DIJABETES I TOPI KILOGRAME

by | 30.05.2023

Na našem podneblju raste ovaj plod, koji je poput neke male, prirodne apoteke

ŠIPURAK SPREČAVA DIJABETES I TOPI KILOGRAME

Šipurak je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući jačanje imuniteta, sprečava dijabetes, topi kilograme i ima blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

Jača imunitet sprečava dijabetes

Šipak ili šipurak je mnogo rasprostranjen na našem podneblju. Mnogo se koristi u narodnoj medicini zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima. Plod sadrži i visoke nivoe polifenola, karotenoida, vitamina C i E.

Bogat je antioksidansima koji sprečavaju oštećenje ćelija uzrokovano molekulima zvanim slobodni radikali. Konzumiranje hrane i pića bogatih antioksidansima može zaštititi od hroničnih stanja kao što su bolesti srca, rak i dijabetes tipa 2.

Stimuliše proizvodnju limfocita

Jedna od najimpresivnijih prednosti šipurka je njihova visoka koncentracija vitamina C. On je veoma važan za imunitet jer stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, odnosno limfocita. Oni štite telo od infekcije tako što jačaju zaštitnu barijeru kože od spoljašnjih patogena.

Sprečava dijabetes

Neka istraživanja sugerišu da šipak može zaštititi od dijabetesa tipa 2.

Prema istaživanjima nakon 20 nedelja konzumiranja šipurka značajno se smanjio nivo šećera u krvi, nivo insulina natašte i rast masnih ćelija u jetri. Osim toga, upravo su ovo tri faktora ključna za nastanak dijabetes tipa 2.

Može pomoći u gubitku težine

Istraživanja sugerišu da čaj od šipka može pomoći u gubitku težine. Razlog tome je antioksidana zvanog tilirozid koji pospešuje sagorevanje masti.

U dvanaestonedeljnoj studiji koja je rađena na 32 osobe s viškom težine, uzimanje 100 mg ekstrakta šipka dnevno značajno je smanjilo telesnu težinu i stomačnu masnoću.

08 Empira čaj od ploda šipurka

Sastav: Sušeni plod šipurka (Cynosbati fructus) 100%

Način upotrebe: Jednu supenu kašiku ploda šipurka prelijte šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopite i ostaviti da stoji 15-20 minuta. Procedite i pijte tri do četiri puta dnevno po šolju čaja.

Način čuvanja: Čuvati čaj na suvom, hladnom i tamnom mestu bez veće promene temperature i dalje od proizvoda jakog mirisa.

08 Empira čaj od ploda šipurka, 50 g možete da poručite na ove brojeve telefona:

MAGIČNO BILJE PRODAVNICE:

Maksima Gorkog 25, Beograd (blizu Kalenić pijace)
011/245-07-82
011/242-09-55
064/643-30-55
Radno vreme:
Radnim danima 8h-20h,
Subotom 9h – 15h

Brankova 16, Beograd
011/328-35-07
Radno vreme:
Radnim danima 9h – 17h
Subotom 9h – 15h