Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san

by | 23.08.2024
Tikvice sadrže hranljive materije koje su dobre za srce

Tikvice su odlične su za lep ten. One su prirodni izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu.

Tikvice su biljka iz porodice bundeva. Zapravo su voće, ali ih ljudi svrstavaju u povrće. Boja može biti žuta, zelena i svetlo zelena. Dele se na zimske i letnje. Kod tikvica su jestivi i cvetovi od kojih se prave mnogi mediteranski specijaliteti.

Lekovite tikvice

Tikvice se mogu pohvaliti nekoliko antioksidanata koji mogu pružiti zdravstvene prednosti. Vlakna u tikvicama mogu povećati osetljivost na insulin i stabilizovati nivo šećera u krvi, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

Članak se nastavlja posle reklama

Nutritivna vrednost sirovih tikvica je velika. Osim ugljenih hidrata, proteina i masti, one sadrže i minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Verovali ili ne, tikvice su odličan izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta-karoten. Kada se kuvaju, tikvice su posebno bogate vitaminom A.

Ulje dobijeno iz semenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega-3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lep izgled kože, energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga.

Članak se nastavlja posle reklama

Tikvice za mršavljenje

Dijetom sa tikvicama možete izgubiti 4-6 kg mesečno. Ako tikvice koristite za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetalnih vlakana i nemojte im dodavati puno masnoće.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobre su za srce

Hranjive materije koje su prisutne u tikvicama dobre su za srce.  Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, a  visok nivo vitamina C i drugih vitamina sprečava oksidaciju holesterola, čime se opet ometa nastanak ateroskleroze. Zbog velikog sadržaja dijetalnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod i kod triglicerida.  Kalijum i karotenoidi u tikvicama mogu smanjiti krvni pritisak, holesterol i druge faktore rizika za srčana oboljenja.

Olakšavaju varenje

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Bogate vodom i vlaknima, dva jedinjenja koja promovišu zdravo varenje smanjujući zatvor i simptome poremećaja creva.

Za lep ten

Ako imate problematičnu kožu s mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san.  Još jedno od lekovitih svojstava ulja tikvice je da leči rane, opekotine i ispucanu kožu.

Savet plus: Iskoristite prirodno svojstvo tikvice za dobijanje meke i lepe kože. Isecite tikvicu na tanke kriške, te ih poslažite na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta kako bi pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Načini da uključite tikvice u svoju ishranu

U francuskoj i italijanskog kuhinji spremaju se i cvetovi od tikvica, za koje gurmani tvrde da su ukusniji od samih tikvica. Prema botanici tikvice su voće, iako ih se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće. Evo kako možete da ih koristite:

  • Dodajte ih u salate.
  • Dinstajte ga sa drugim letnjim povrćem.
  • Napunite ih pirinčem, sočivom ili drugim povrćem, pa ispecite.
  • Za blago prženje dodajte maslinovo ulje i prodinstajte.
  • Prokuvajte, pa umešajte u supe.
  • Poslužite kao prilog, pečenu na roštilju ili prženu sa malo belog luka i ulja.

MelanieMaier / gettyimages.com