Kurkuma, đumbir i gavez oslobodiće vas bola u zglobovima

by | 22.08.2024
Kurkuma, đumbir i gavez oslobodiće vas bola u zglobovima

Uskoro jesen kuca na vrata, a promena vremena i vlaga preduslovi su za pojavu bola u zglobovima. Evo kako možete da se na vreme zaštite od te neprijatnosti. 

Bol u zglobovima često se intenzivira tokom jeseni i hladnijih meseci iz nekoliko razloga. Kada se promeni vreme, posebno kada atmosferski pritisak padne, zglobovi mogu postati osetljiviji. Hladno vreme uzrokuje sužavanje krvnih sudova (vazokonstrikciju), što smanjuje protok krvi do ekstremiteta i zglobova. Manji protok krvi može uzrokovati ukočenost i povećati osećaj bola.

Oslobodite se bola u zglobovima na prirodan način

Donosimo vam nekoliko proverenih narodih recepata koji vam mogu pomoći da sprečite bolove ili barem da smanjite njihov intezitet.

Članak se nastavlja posle reklama

Obloge od kurkume i đumbira protiv bola u zglobovima

Pomešati dve kašike kurkume, kašiku đumbira u prahu i pet kašika biljnog ulja. Pastu naneti na bolne zglobove, pokriti ih plastičnom folijom i dobro utopliti. Ostaviti da deluje preko noći. Ujutru isprati mlakom vodom. Terapija traje sedam do deset dana.

Istovremeno konzumirati sledeću mešavinu: Pomešati 500 g domaćeg livadskog
meda, 100 g kurkume i 50 g mlevenog korena đumbira. Uzimati po kašičicu ujutru i uveče, pola sata pre jela. Takođe, možete pripremiti i sledeću oblogu: pomešati sok od jednog limuna, kašiku soli i dve kašike kurkume. Pastu naneti na bolne zglobove, umotati ih u plastičnu foliju i dobro utopliti. Ostaviti da deluje preko noći. Ujutru isprati mlakom vodom. Terapija traje sedam do deset dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedite želatin

U želatinu su zastupljene veoma značajne aminokiseline – hidroksiprolin i prolin. Ove amino-kiseline takođe uticu na građu kostiju, zglobova i tetiva, kao i mišica i vezivnih tkiva.
Pokazao je veliku delotvornost u oporavku oštećenih zglobova kuka, kolena, ramena, kičme, kao i hrskavice.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept: Preliti dve kašicice želatina sa 1,5 dl hladne vode i ostaviti da odstoji preko
noci. Ujutru dodati malo meda i soka od limuna pa pojesti. Ponavljati mesec dana a
zatim napraviti dvomesecnu pauzu.

Mast i tinktura od gaveza

U emajliranu šerpu sipajte 200 g neslane svinjske masti i 50 g usitnjenog korena gaveza. Kuvajte dvadesetak minuta uz stalno mešanje. Nakon toga sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da odstoji osam do 12 sati. Potom zagrejte i procedite. Mast prespite u staklenu teglu i čuvajte je u frižideru. Mažite zglobove ujutru i uveče.

Istovremeno možete koristiti i tinkturu od gaveza. U staklenu čašu sipajte 100 g usitnjenog korena gaveza pa prelijte litrom komovice ili šljivovice. Dobro zatvorite i ostavite na toplom mestu da odstoji 21 dan (svakodnevno promućkajte). Nakon toga procedite i koristite za masažu zglobova.

Iskoristite ljuske od jaja

Ljuske od jaja u kombinaciji s limunom odlično su sredstvo za čišćenje i jačanje zglobova. Terapija traje 40 dana. Svako veče usitniti ljusku od jednog jajeta (jaje najpre dobro oprati deterdžentom za sudove, a zatim ga isprati i osušiti) i preliti je sokom od jednog limuna. Promešati i ostaviti da odstoji 10–12 sati. Ujutru procediti i popiti na prazan stomak, pola sata pre jela. Sok možete razblažiti s malo tople vode i zasladiti kašičicom domaćeg meda.

Članak se nastavlja posle reklama

Isprobajte kupku od ruzmarina i karanfilića

U 3 l ključale vode sipati 50 g ruzmarina, 25 g karanfilića, 25 g kore vrbe i dve kašike đumbira u prahu te kuvati dva minuta. Ostaviti poklopljeno da se prohladi, a zatim sipati u duboku kofu i potopiti noge. Pamučne krpe natopiti čajem i držati ih na kolenima. Kupka treba da traje 20–30 minuta. Praktikovati je sedam do deset dana.

Sarah Biesinger / gettyimages.com