6 simptoma koji ukazuju na pobleme sa pankreasom – obratite pažnju

by | 20.08.2024
6 simptoma koji ukazuju na pobleme sa pankreasom

Pankreas je neophodan organ za telo. Prepoznavanjem simptoma različitih problema sa pankreasom može vam pomoći da dijagnostikujete ili sprečite ozbiljnije stanje.

Pankreatitis menja mnoge funkcije varenja i ponekad je povezan sa lošim navikama u ishrani. U nastavku ćemo objasniti više.

Znaci koji ukazuju na tegobe sa pankreasom

Pankreas se nalazi iza želuca i zadužen je za proizvodnju enzima, kao što su insulin i glukagon, na primer. Enzimi su neophodni za varenje i stižu u tanko crevo. Promena u ovom organu može izazvati prilično ozbiljne posledice. Ti isti enzimi se čak mogu okrenuti protiv pankreasa i na kraju ga napasti. Ali hajde da pogledamo bliže.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da znate da li imte problema sa pankreasom?

Ovo su neki od karakterističnih simptoma koji ukazuju na problem sa ovim organom.

Bol u stomaku

Bol se javlja u gornjem delu stomaka i iza stomaka. Zapamtite da se ovaj problem javlja samo na levoj strani tela, ispod rebara, i imate osećaj kao da “gori” to mesto. Ovaj bol je uočljiviji odmah nakon jela ili čak nakon pića. Još je bolnije ako ste jeli hranu bogatu mastima.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, ovaj bol može da se javi i dan nakon obroka, može trajati nekoliko dana i može se čak pojačati. Bol je intenzivniji kada ležite licem prema gore. Pankreas se oseća stisnut i bol je akutniji. Bol takođe može zrači iza leđa ili iza leve lopatice.

Članak se nastavlja posle reklama

Visoka temperatura

Enzimi koji napadaju pankreas izazivaju upalu i zbog toga je temperatura sasvim normalna kod problema sa pankreasom. Kada osetite bol ili nelagodnost, ne zaboravite da izmerite temperaturu. Ako vam je temperatura za nekoliko stepeni viša od normalne, idite kod lekara. Vaš lekar je jedini koji može da isključi druga moguća stanja i on će moći da odgovori na sva vaša pitanja. To je zato što i druga stanja imaju iste simptome.

Mučnina

Problemi sa pankreasom mogu dovesti do povraćanja. Kada se vaš probavni sistem promeni, hrana se ne vari dobro i pankreas se upali. Sasvim je normalno da osećate nelagodnost zbog toga.

Glavobolje

Problemi sa pankreasom takođe mogu izazvati iznenadne glavobolje, kao i umor, razdražljivost i poteškoće u koncentraciji. Ovo je sve zbog činjenice da je vaš imuni sistem napadnut i efekti se odmah osećaju.

Gubitak težine

Ako vaš pankreas ne sintetiše hranu pravilno, onda nećete dobiti odgovarajuće hranljive materije jer vaš pankreas uništavaju sopstveni enzimi. Takođe može biti blokiran kamenom u žučnoj kesi. Iz tog razloga, sasvim je normalno da osobe koje pate od problema sa pankreasom počnu da gube na težini, uprkos tome što jedu isto kao i ranije.

Članak se nastavlja posle reklama

Tahikardija

I, konačno, problemi sa pankreasom se ponekad mogu pokazati kao tahikardija, lakše se umarate i ubrazno dišete.  To je zato što bi vaše telo moglo postati slabije, vaš imuni sistem više nema dovoljno energije, što uzrokuje da vaše srce brže kuca. Osećate se kao da se gušite i imate abnormalan puls. Ovo je nešto što zahteva pažljivo praćenje.

Šta uzrokuje bolesti pankreasa?

Istraživanja pokazuju da je 80% pankreatitisa prvenstveno uzrokovano kamenjem u žučnoj kesi i lošim zdravstvenim navikama. Kamen u žučnoj kesi, na primer, izaziva blokade i sprečava pankreas da ispuni svoje normalne funkcije.

Članak se nastavlja posle reklama

Što se tiče ishrane, konzumiranje velikih količina masti i alkohola dovodi do nepopravljive štete ovom organu. Ostala stanja koja mogu uticati na to su, na primer, otkazivanje bubrega, lupus, cistična fibroza i uzimanje određenih lekova.

Šta možete da učinite za sebe?

U tom slučaju možete da se pridržavate ovih saveta, kako biste sprečili pojavu simptoma:

  • Ograničite konzumiranje rafinisanog šećera i brašna.
  • Prestanite da pušite! Ovo je apsolutno neophodno kako bi se sprečio rak pankreasa.
    Izbegavajte alkohol.
  • Konzumirajte hranu bogatu vlaknima, posebno integralne žitarice.
  • Izbegavajte konzumiranje crvenog mesa.
  • Konzumirajte povrće kao što su brokoli, karfiol, kupus, potočarka i prokulice. Ovo povrće je savršeno za brigu o pankreasu i za izbegavanje raka.
  • Izbegavajte povećanje telesne težine.
  • Konzumacija proteina je neophodna za lečenje i prevenciju problema sa pankreasom. Pokušajte da uvek dobijate proteine iz mahunarki i ribe. Ako jedete meso, onda je ćuretina najbolja opcija – zdravija je i ima manje masti.

justocker / gettyimages.com