Šta je vitamin E (tokoferol) i na koje načine deluje na telo?

by | 06.08.2024
Šta je vitamin E (tokoferol) i na koje načine deluje na telo?

Vitamin E je esencijalni hranljivi sastojak donosi mnogo koristi za vaš imunološki sistem, oči i kožu dok istovremeno smanjuje rizik od bolesti. Saznajte kako deluje ovaj antioksidans.

Vitamin E nije samo… pa, vitamin E. Uprkos onome što čitate na etiketama o ishrani, to nije samo jedan vitamin. Ovaj hranljivi sastojak dolazi u više različitih oblika – i svaki daje  telu podsticaj na svoj poseban način.

Šta je vitamin E?

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima, što znači da ga vaše telo apsorbuje i prenosi kao masti iz ishrane.  Rezime za jačanje tela za vitamin E je na vrhu njegovog statusa antioksidansa koji štiti ćelije od oštećenja. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji povećavaju rizik od dobijanja određenih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Osam oblika vitamina E su:

  • Alfa-tokoferol
  • Beta-tokoferol
  • Delta-tokoferol
  • Gama-tokoferol
  • Alfa-tokotrienol
  • Beta-tokotrienol
  • Delta-tocotrienol
  • Gama-tokotrienol

Alfa-tokoferol je najčešći i nalazi se u najvećim količinama u tkivima i jetri vašeg tela. Većina namirnica bogatih vitaminom E uključuje dva ili više oblika hranljivih materija.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni izvori tokoferola

Postoji nekoliko prirodnih izvora vitamina E, koji su bogati ovim esencijalnim nutrijentom. Evo nekih od najboljih prirodnih izvora vitamina E:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Biljna ulja: Kao što su ulje pšeničnih klica, suncokretovo i maslinovo ulje.
  • Orašasti plodovi i semenke: Bademi, lešnici i semenke suncokreta.
  • Povrće: Spanać, brokoli i avkoado.
  • Voće: Kivi, mango i kupine.
  • Žitarice: Integralne žitarice i ovsene pahuljice.
  • Riba: Losos i pastrmka.
  • Dodatni izvori: Jaja (posebno žumanca) i mlečni prozivodi.

Vitamin E: Zdravstvene prednosti

Potencijalni zaštitni efekti vitamina E uključuju:

Smanjenje rizika od raka

Kao antioksidans, vitamin E može da spreči oštećenje ćelija koje izaziva rak. Neki dokazi pokazuju da nizak nivo vitamina E i selena (esencijalni mineral) može povećati rizik od raka dojke i pluća. Ali to ne znači da treba da izađete i kupite dodatak vitamina E u nadi da ćete izbaciti rak na ivičnjak.

Nije dokazano da suplementi vitamina E sprečavaju rak. Ako želite da smanjite rizik od raka, jedenje raznovrsne cele hrane bogate vitaminom E i drugim antioksidansima je vaš najbolji pristup.

Poboljšva zdravlje očiju

Vitamin E ima zaštitni efekat na ćelije u očima. Dobijanje dovoljno ove hranljive materije moglo bi da smanji rizik od starenja makularne degeneracije (AMD) i katarakte. Ako vam nedostaje vitamina E, možda ćete imati veći rizik od određenih stanja oka.

Članak se nastavlja posle reklama

Jača imunitet

Potreban vam je zdrav imuni sistem da biste se borili protiv bolesti koje se kreću od obične prehlade do raka. Vitamin E igra vitalnu ulogu u održavanju unutrašnjeg odbrambenog sistema spremnim za sve što mu se nađe na putu. Studije su pokazale da se vitamin E nalazi u velikim količinama u određenim imunim ćelijama. Nedostatak ovog vitamina sprečava vaš imuni sistem da dobro radi svoj posao.

Smanjuje rizik od krvnih ugrušaka

Vitamin E je prirodni razređivač krvi koji može pomoći u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani udar. Ali nemojte početi da unosite vitamin E umesto lekova za razređivanje krvi. A ako koristite lekove za razređivanje krvi nemojte uzimati suplemente vitamina E s obzirom na povećan rizik od krvarenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobar je za zdravlje kože

Postoji razlog zašto vidite da je vitamin E naveden na hidratantnim kremama, kremama za sunčanje i drugim proizvodima za negu kože: vitamin se nalazi u našem prirodnom sebumu (ulju kože) i brani ćelije kože od oštećenja. Lokalni vitamin E vlaži vas spolja, ali jedenje hrane bogate vitaminom E može pomoći vašoj koži iznutra.

Da li je previše vitamina E loše za telo?

Vitamin E ima mnoge zdravstvene prednosti, ali unošenje suplemenata u visokim dozama nije dobra ideja. Razlog? Vaše telo skladišti dodatni vitamin E u tkivima i jetri umesto da ga oslobađa u urinu. Nivoi mogu postati previsoki i možete doživeti toksičnost vitamina [ili predoziranje].

Neželjeni efekti prevelike količine vitamina E uključuju krvarenje u mozgu, koje može biti opasno po život. Da bi se izbeglo opasno krvarenje, odrasli ne bi trebalo da uzimaju više od 1.000 miligrama (mg) suplemenata vitamina E. Ako vaš dodatak navodi vitamin E u međunarodnim jedinicama (IU), nemojte uzimati više od:

  • 1.500 IU dnevno d-alfa-tokoferola (prirodni vitamin E)
  • 1.100 IU dnevno dl-alfa-tokoferola (sintetički vitamin E)

Ali opet, zabrinutost u vezi sa previše vitamina E usredsređena je na uzimanje suplemenata. Nema razloga da odgurnete salatu zbog brige o vitaminu E. Skoro je nemoguće dobiti opasno visoke doze vitamina E samo hranom.

Ko treba da izbegava uzimanje suplemenata vitamina E?

Trebalo bi da izbegavate uzimanje suplemenata vitamina E ako uzimate:

  • Razređivače krvi: Ako uzimate razređivač krvi (antikoagulans), višak vitamina E može povećati rizik od krvarenja.
  • Lekovi za holesterol: Neka istraživanja su otkrila da antioksidativni dodatak koji sadrži vitamin E može da stane na put lekovima za snižavanje holesterola, uključujući statine i niacin.
  • Takođe je najbolje da ne uzimate suplemente vitamina E ako ste na hemoterapiji ili terapiji zračenjem, jer doza može da utiče na efikasnost lečenja raka.

Razgovarajte sa lekarom ako ste zabrinuti u vezi sa unosom vitamina E ili se pitate da li vam nedostaje.

bit245 / gettyimages.com