Pelin eliminiše parazite, bakterije i gljivice: Evo kako se prave biljni lekovi

by | 07.07.2024
Pelin eliminiše parazite, bakterije i gljivice: Evo kako se prave biljni lekovi

Pelin eliminiše parazite, a oni su uzroci mnogih bolesti. Otkrijte na koji način deluje ova biljka na telo i kako da samostalno napravite lekovite biljne preparate. 

Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, ka­rak­teristič­nog mirisa i gorkog ukusa. Pelin (Artemisia absinthium) je biljka koja se tradicionalno koristi za borbu protiv različitih vrsta parazita i bakterija.

Pelin eliminiše parazite

Prema doktorki Hildi Klark, autorki mnogih knjiga, paraziti su među glavnim uzrocima mnogih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako pelin eliminiše parazite?

Ime pelina potiče od njegove istorijske upotrebe u lečenju parazita, uključujući helminte kao što su pinvorms, okrugli crvi i trakavice koje izazivaju teške gastrointestinalne bolesti. Istorijski gledano, pelin se smatrao poželjnim lekom za crevne gliste, ali je ispao iz popularnosti zbog ozbiljnih neželjenih efekata povezanih sa alkoholom apsintom.

Studija iz 2017. u Journal of Helminthology objavila je da je ekstrakt pelina efikasan u ubijanju Himenolepis nana, najčešćeg oblika trakavice koji pogađa ljude, kako u epruvetama tako i kod laboratorijskih miševa.

Članak se nastavlja posle reklama

Pelin u borbi  bakterija i gljivica

Takođe se pokazalo da pelin ima snažno antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Smatra se da su za ove efekte odgovorna različita jedinjenja, uključujući hemikalije zvane terpeni koji određenim biljkama daju aromatičan miris.

Članak se nastavlja posle reklama

Pelin je pokazao aktivnost protiv Staphilococcus aureus, bakterije koja je jedan od vodećih uzročnika infekcija kože i mekih tkiva. Ovo uključuje potencijalno ozbiljan oblik koji se zove Staphilococcus aureus otporan na meticilin (MRSA).

Antifungalna aktivnost pelina takođe može delovati protiv uobičajenih gljivica kao što je Candida albicans (tip koji izaziva gljivične infekcije i oralni drozd). Pored terpena, laboratorijske studije sugerišu da tujon može da potisne C. albicans i druge gljive koje izazivaju bolesti.

Kako napraviti lekovite preparate od pelina?

Pelin se takođe koristi u fitoterapiji kao sredstvo koje olakšava grčeve, odstranjuje gasove i hroničan zatvor, poboljšava probavu i apetit, pomaže stvaranje žuči, poboljšava rad jetre i žučne kese, leči trovanja, stimuliše menstrualni ciklus, suzbija visoku temperaturu, okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam, ubrzava rad organizma, potpomaže mršavljenje, olakšava porođaj.

Evo nekoliko recepata i načina kako koristiti pelin protiv parazita:

Članak se nastavlja posle reklama

Čaj od pelina

Jednu kašičicu sušenog pelina sipajte u šolju, prelijte sa 250 ml ključale vode. Poklopite i olju i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procedite. Pijte čaj 1-2 puta dnevno, ne duže od nedelju dana, jer prekomerna upotreba može izazvati neželjene efekte.

Tinktura od pelina

Stavite 1 deo suvog pelina u teglu i prelijte sa pet delova domaće rakije tako da potpuno prekrije bilje.  Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 2-3 nedelje. Povremeno protresite teglu. Nakon 2-3 nedelje, procedite tinkturu kroz gazu ili cediljku i sipajte je u tamnu staklenu bocu. Uzimajte 15-20 kapi tinkture razblažene u malo vode, 2-3 puta dnevno, ne duže od 2 nedelje.

Članak se nastavlja posle reklama

Pelin u prahu

Sameljite suve listove pelina u fini prah koristeći mlin za kafu. Uzimajte 1/4 do 1/2 kašičice pelina u prahu pomešanog sa vodom ili sokom, jednom dnevno tokom nedelju dana. Nemojte prekoračiti preporučenu dozu jer prekomerna upotreba može izazvati neželjene efekte. Pomoć kod gripa: Dva puta dnevno pojedite jedan gram praha pelina sa kašičicom meda.

Lekovito vino od pelina

Ostavite pola šake pelina da odleži u litru belog vina ili piva dve nedelje, a zatim procedite. Uzimajte jednu čašicu tri do četiri dana zaredom da podstakne apetit, kao digestiv ili natašte protiv glista.

Oblozi od pelina

Namočite krpicu u uvarak od pelina i položite na bolno mesto. Oblozi se koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Pelin kao prirodan insekticid

Pelin je biljka koju bi svi trebalo da imaju u vrtu, jer štiti plodove od raznih štetočina. Protiv lisnih vaši, rđe, grinja, gusenica i mrava u deset litara vode (najbolje kišnice) potopite tri stotine grama svežih listova i cvetova pelina ili trideset grama suvog pelina. Ostavite pelin da stoji u vodi dva do tri dana, nakon čega je tečnost spremna za prskanje.

Važne napomene:

  • Pelin može biti vrlo snažan i izazvati neželjene efekte poput mučnine, povraćanja, vrtoglavice i halucinacija ako se koristi u prekomernim količinama ili predugo.
  • Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i maloj deci.
  • Pre upotrebe pelina za lečenje parazita ili bilo koje druge zdravstvene tegobe, obavezno se konsultujte sa lekarom ili kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom.

kazmulka / gettyimages.com