Vreme je za sandale: 5 odličnih kuhinjskih lekova za ispucale pete

by | 31.05.2024
Vreme je za sandale: 5 odličnih kuhinjskih lekova za ispucale pete

Osećate se neprijatno da obujete sandale jer su vam ispucale pete? Većina nas provodi dosta vremena na brigu o svom licu, ali najmanji značaj pridaje se našim stopalima. 

Stiglo je lepo vreme i sezona papuča i sandala. Ali, shvatili ste da baš i to nije izvodljivo jer su vam ispucale pete. Ne brinite, jer stvari možete da sredite i kod kuće. Otkrićemo vam nekoliko efikasnih recepata sa sastojcima koje već imate u kuhinji.

Kako srediti ispucale pete?

Neki od uobičajenih faktora koji izazivaju ispucale pete su gojaznost, nepravilne cipele, dugotrajno stajanje, suva koža i nedostatak odgovarajuće nege i higijene. Ispucale pete su čest problem stopala. Pre svega, to je uzrokovano nedovoljnom vlagom, odnosno kada koža oko peta postaje zadebljana i gubi elastičnost. Pošto ste odlučni da rešite ovaj problem, pomoći ćemo vam u vašim namerama.

Članak se nastavlja posle reklama

Kućni lekovi za ispucale pete

Naime, naša kuhinja je skladište divnih sastojaka sa lekovitim svojstvima i lekovitim vrednostima koji mogu da izleče mnoge svakodnevne probleme, uključujući ispucale pete.

Ovsena kaša

Pomešajte kašiku ovsa u prahu i nekoliko kapi maslinovog ulja i promešajte. Pokrijte stopala smešom, a zatim sačekajte sat vremena i isperite stopala hladnom vodom. Uradite ovo svaki drugi dan.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovsena kaša se može koristiti za više stvari od pucanja peta i dobrog doručka. Verovali ili ne, ovsena kaša se može koristiti i kao suvi šampon, maske za lice i piling za ruke.

Članak se nastavlja posle reklama

Gorka so

Pomešajte ⅓ šolje gorke soli (epsom so) sa toplom vodom i potopite stopala u smešu. Posle 30 minuta umasirajte kašiku ulja na stopala. Koristite ovaj tretman nekoliko puta nedeljno.

Kokosovo ulje

Nanesite nekoliko kašika kokosovog ulja na stopala, a zatim stavite par čarapa i ostavite preko noći i isperite sledećeg jutra. Radite ovo svakodnevno!

Negujte stopala tako što ćete im posvetiti malo više pažnje i nege, počnite sa hidratacijom najmanje dva puta dnevno. Potražite hidratantne kreme koje sadrže agense za omekšavanje kože poput uree, salicilne kiseline ili alfa hidroksi kiseline koji mogu pomoći u čišćenju mrtvih ćelija kože.

Jabukovo sirće

Mera pirinčanog brašna, kašika gustog meda, kašika jabukovog sirćeta i malo kokosovog ulja moraju se sipati zajedno u malu posudu. Ove sastojke treba temeljno kombinovati da bi se dobila gusta pasta. Nanesite pastu na ispucala stopala i dobro ih masirajte. Dok ga vaša koža ne upije, nastavite da radite ovo 10 do 15 minuta. Koristite toplu vodu da ga isperete.

Članak se nastavlja posle reklama

Aloe vera

Aloe vera smiruje suvu i mrtvu kožu. Leči pukotine koje su nastale povećanjem sinteze kolagena. Amino kiseline prisutne u njemu pomažu omekšavanje kože. Potopite noge u mlaku vodu na nekoliko minuta. Osušite i obilno nanesite gel aloe vere na stopala.
Nosite čiste pamučne čarape i ostavite gel na nogama preko noći. Ponovite ovo svake noći 4-5 dana.

Foremniakowski / gettyimages.com

PROČITAJTE I OVO