SAVET NUTRICIONISTE: KAKO DA OSTANETE TRUDNI UPRKOS PROBLEMIMA

by | 16.03.2022

Maja Obrovac Glišić, magistar nutricionista, smatra da ishrana treba da bude prvi korak u optimizaciji menstrualnog ciklusa, hormona, plodnosti i začeća

 

 Hormonski balans je usko povezan sa ishranom, zato što ishrana na nekoliko različitih načina utiče na hormone, i to ne samo na polne i hormone tiroide, već i na sve ostale hormone i neurotransmitere u telu, a ima ih puno. Pre svega, hormoni se sintetišu iz hranljivih materija, na primer iz amino-kiselina, holesterola i masnih kiselina. Za pravilan rad hormona potrebni su nam i vitamini i minerali.  Zato ka­žem da je ishrana prvi korak u pra­vilnom radu hor­mona. Najpre treba proveriti da li imamo na ras­pola­ganju sve pot­rebne hranljive materije kao gradivne i fun­kcionalne blokove za njihov rad, a ako je to kako treba, onda tražimo koji su drugi uzroci nerav­noteže. Još nešto veoma važno, a to je da su nam potrebni prehrambena vlakna i vitamini i minerali, ali i neke amino-kiseline i masne kiseline za metabolisanje i izlučivanje hor­mona – objašnjava na početku razgovora za Magično bilje Maja Obrovac Glišić, magistar nutricio­nista.

Da li nam možete objasniti na nekom primeru?

– Evo, objasniću vam na pri­meru estrogena. Mi moramo uno­siti dovoljno prehrambenih vlakana (prebiotika) koji će hraniti „dobre“ bakterije u našim crevima. Te bakterije će proizvoditi kratkolan­čane masne kiseline, što će uz amino-kiselinu glutamin i minerale cink i magnezijum hraniti ćelije crevne sluzokože zadužene za imunitet, ali i za uspešno izba­ci­vanje estrogena u crevima. Korak pre nego što hrana stigne u creva, u jetri važni antioksidansi metabolišu estrogen. Amino-kiseline glicin, glutamin i cistein su molekuli iz kojih nastaje glutation, uz mela­tonin jedan od najjačih antiok­sidanasa koje telo samo stvara. Uko­liko metabolizam estrogena ne funkcioniše kako treba, mogu da bujaju nepoželjni metaboliti es­tro­gena i slobodni radikali koji do­vo­de do karcinomima nastalim na podlozi estrogena.

Jedan od alata za postizanje hormonske harmonije je – rotacija semenki. Kako to da praktikujemo?

– Semenke su odličan izvor vla­kana, mineralnih materija, masnih i amino-kiselina i drugih aktivnih komponenti, a videli smo da nam je sve to potrebno za sin­tezu, me­ta­bolizam i izlu­čivanje hor­mo­na. Rotacija semenki je izvrstan način da redovno osi­guramo telu te hranljive materije. Uz moguća od­stu­panja, rotacija semenki odvija se tako da po supenu kašiku lanenih i bundevinih semenki konzumiramo do ovula­cije, a po supenu kašiku sunco­kre­tovih i susamovih semenki nakon ovulacije. Mogu se dodati u salatu, supu, smuti, cele ili mlevene. Ako meljete, idealno je da se unose sveže mlevene, posebno lanene semenke.

 Da li postoje neke opšte nutricionističke preporuke za pripremu za začeće i trudnoću kroz ishranu?

– Da, imala sam tu čast i blagoslov da budem deo lepih događaja u kojima se nakon tri, pet, pa čak i deset godina medicinski neobjašnjene neplodnosti, dogodilo spontano začeće i trudnoća sa zdravo rođenim bebama. Opšta preporuka, koja donosi rezultat, jeste: procena prehrambenih potreba, jelovnik i suplementacijski plan koji te potrebe zadovoljava, regulacija glikemije i metilacije i unos dovoljno antioksidanasa.

Najvažnije je da stručna osoba napravi procenu i saopšti barem osnovna uputstva, jer svako od nas različito shvata šta je zdrava ishrana. Ako lekar osobi A kaže: „Samo se zdravo hranite i ništa više za začeće nije vam potrebno,“ ta osoba će možda nastaviti da jede mnogo domaćeg sira, kobasica i domaćeg hleba, a baš ta kombinacija glutena i mlečnog sastava možda joj ne odgovara, ili, koliko god da su domaća variva dobra, to nije dovoljna količna vlakana koja je potrebna na putu do začeća. Osobi B ako kažete istu rečenicu, možda će misliti da je zdrava ishrana sve posno i nemasno, malo obroka, i primer je nutritivnog deficita i pothranjenosti, kada u telu nema dovoljno izvora hranljivih materija potrebnih za sintezu hormona, pa će osoba možda imati idealan indeks telesne mase, a zapravo će biti pothranjena i imaće manjak, na primer, esencijalnih masnih kiselina.

Zašto je priprema za IVF ključna za uspeh postupka?

– U slučaju medicinski potpomognute oplodnje, telo mora da ima dovoljno hranljivih materija, jak sistem jetra-bubrezi-creva, urednu glikemiju, kontrolisane upale, odsustvo hroničnog stresa, kako bi terapija bila uspešna. Sve je važno, kako bi celo telo, a ne samo hormoni, bili izbalansirani. Odgovarajuća nutritivna i lifestyle priprema ključni su za kvalitet polnih ćelija kod oba pola.

Kojih su najčešćih pet grešaka u dodacima ishrani kod neplodnosti?

– Što se suplemenata tiče, ljudi često ne uzimaju suplemente dovoljno dugo da bi se postigao efekat, često se kupe suplementi koji ne sadrže dovoljno aktivne materije, često se uzimaju pogrešni oblici. Ako osoba ima mutaciju na genu za MTHFR enzim, potreban joj je metil-folat, a ne folna kiselina. Često se uzmu i neke materije za poboljšanje metabolizma estrogena, ali pogrešnim redosledom. Na primer, DIM se ne sme uzimati pre nego što se optimizuje rad creva i metilacija. Greška je i kada se suplementi uzimaju jer se negde pročitalo da je nekom pomoglo. Ishrana i začeće su dve zasebno kompleksne, a međusobno veoma isprepletane teme. Problem može nastatati na različitim mestima, nije kod svakog isti i ako terapije uzimamo na slepo, takav će biti i rezultat, možda da, možda ne, a možda i naškodi više nego što pomogne.

Koje su prednosti vaginalne primene terapije lekovitim biljkama?

– One greju i poboljšavaju cirkulaciju urogenitalnog područja. Aktivne materije apsorbuje vaginalna sluzokoža i tako deluju lokalno, zavisno od primenjenih biljaka.

 Savet plus: Udeo povrća treba prvo povećavati kroz doručak

– Za regulaciju glikemije i hormona, ali i imuniteta, vlakna su esencijalna. I to ne samo va­ri­vo za ručak ili porcija salate za ručak, nego izvori vlakana u svim obrocima. U doručku nije dovoljno pojesti samo zobene pahuljice. Idealno je uz odgo­va­rajuću količinu proteina povećati udeo povrća i semenki, ali proceniti i sastav i količinu unosa masnoća – ni previše ni premalo.