ŠTA JE PINĐUR, A ŠTA AJVAR

by | 13.10.2021

Sezona je pravljenja zimnice, a tu su nezaobilazni deliaktesi od paprike, patlidžana i paradajza

 

Sezona je pravljenja zimnice, a tu su nezaobilazni deliaktesi od paprike, patlidžana i paradajza. Dileme nema kada se pravi sok ili kečap od paradajza, ali koji je recept za ajvar ili pinđur najbolji?

Ajvar se pravi od  crvene pečene paprike, ulja, soli i sirćeta. Letnja varijanta, ona koja se ne stavlja u tegle za zimu, ali se može čuvati u zamrzivaču, sadrži i pečen patlidžan. Ko voli, može letnji ajvar praviti i samo od pečenog patlidžana,  koji se usitni i u masu doda beli luk, sirće, so i ulje. Kada se letnji ajvar (i od paprike i od paradajza) čuva u zamrzivaču, začini se dodaju tek pred upotrebu u odleđenu masu. 

Pinđur se pravi na drugačiji način uz isti osnovni  sastojak – crvenu pečenu papriku ali se ovde dadaje i paradajz. Naravno idu i  začini kao za ajvar. Ipak, sam postupak pripreme nešto je drugačiji. Jedna od razlika je i što se kod pinđura paprike ne melju, već seckaju.

Da biste napravili pinđur papriku treba ispeći na roštilju, očistiti je i iseckati. Sa paradajza skinuti kožicu i iseckati ga.  U šerpu sipati ulje i staviti je na vatru da se ulje malo zagreje. Dodati paradajz i sitno seckan beli luk. Kuvati dok paradajz ne raskuva, dodati seckanu papriku, seckan peršinov list, sirće, so,šećer, po želji feferone i kuvati oko 1h, da dobije finu gustinu.

Ukus pinđura u odnosu na ajvar  nešto je blaži, jer paradajz blago kiselom aromom ublažava ukus pečene paprike, dok ga beli luk čini aromatičnijim. I tekstura im je različita, ajvar je nešto gušći, ali se oba mogu namazati na hleb ili koristiti kao prilozi.

Što se tiče količina povrća i začina, svaka prava kuvarica reći će “odokativno”. Dakle, probajte, dodajte više ili manje sastojaka koje volite ili ne volite i uživajte.