ZDRAV OSMEH UZ PERUNIKU, ZEČIJU STOPU, CRNI ČAJ

by | 04.09.2021

Neke biljke sadrže sastojke važne za očuvanje oralnog zdravlja. Da li znate koje su najbolje?

Zubi su ogledalo zdravlja, a desni njihova potpora. Nažalost, desni podležu promenama, pa umesto da su svetloružičaste, da liče na narandžinu koru i ne krvare se, često oteknu, zacrvene se, postaju preosetljive i već na najmanji dodir krvare. Ukoliko se ne leči, upala napreduje i zahvata dublja tkiva. U početnoj fazi, upaljene desni se jednostavno i uspešno leče. Uz redovnu higijenu usne duplje, svakodnevno mogu da se koriste i biljke koje sadrže sastojke važne za očuvanje oralnog zdravlja, jakih zuba i zdravih desni. Predlažemo vam neke od njih.

 

 Zečija stopa

1. RECEPT

Sastojci: Dve kašike rizoma zečje stope i tri decilitra vode.

Sitno iseckan rizom poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite i ispirajte usta za jačanje desni.

 

2. RECEPT

Sastojci: Pedeset gramarizoma zečje stope, pedeset grama kamilice i tri decilitra vode.

Napravite mešavinu od usitnjenog rizoma i kamilice pa dve kašike prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru procedite i čajem ispirajte usta protiv upale desni.

  

Vodena perunika

Sastojci: Po dvadeset grama osušenog rizoma vodene perunike, lista koprive, lista breze, lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi) i troskota.

Sve sastojke usitnite pa mešavinu petnaest minuta kuvajte u litri vode. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Proceđen čaj sipajte u staklenu flašu i dva puta dnevno isperite usta.

 

 Šišarka

Sastojci: Deset grama samlevene šišarke i decilitar 70% alkohola

Prah samlevene šišarke osam dana držite u alkoholu. Procedite i deset kapi tinkture razblaženih u kašičici vode upotrebljavajte za ispiranje usta četiri do pet puta dnevno.

 

 

Za prevenciju karijesa i parodontoze

1. RECEPT

Sastojci: Tri kašike lista crnog čaja i pola litra vode.

Usitnjene listiće čaja poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite i ispirajte desni dva do tri puta dnevno.

 

 2. RECEPT

Sastojci: Kilogram listova koprive i malo meda.

Sveže mlado i oprano lišće sameljite u mašini za mlevenje mesa i kroz gazu iscedite sok. Protiv upale desni, sa malo meda uzimajte tri do četiri kašike soka dnevno ili samo popijte gutljaj, dva, pa grgljajte što duže možete i ispljunite