ZAŠTO JE DOBRA ORAHOVAČA

by | 16.11.2021

Osim velike količine joda i vitamina grupe B, u kori zelenih oraha pronađeno je jedinjenje juglon, koje deluje na tumore

Kombinacija mladih zelenih oraha i alkohola od davnina je poznat narodan lek za mnoga stanja, pod uslovom da ne zaboravite da se ipak radi o alkoholnom piću i da ne bi trebalo piti više od jedne ili dve čašice dnevno. Zapisi o lekovitim svojstvima čuvene orahovače pronađeni su u starim manastirskim knjigama, beleškama vidara, travara, ali i kolekcionara i poznavalaca pića.

Osim velike količine joda i vitamina grupe B, u kori zelenih oraha pronađeno je jedinjenje pod nazivom juglon, koje deluje na tumore. Najstarija zdravstvena namena likera od zelenih oraha i orahove rakije je pomoć u radu štitaste žlezde i stimulacija pravilnog rada hormona, a pored toga, vekovima se koriste za probavne probleme i bolje zdravlje digestivnog trakta. Ukoliko imate problem sa štitastom žlezdom, orahovaču nikako nemojte piti na svoju ruku, već prvo konsultujte endokrinologa, koji će vam na osnovu statusa hormona i nivoa TSH reći da li smete da uzimate ovaj napitak.

Bolesti kod kojih pomaže, ali se o tome malo zna

Liker od oraha je dobar zaštitnik srca, krvnih sudova i nervnog sistema. Zanimljivo je da sprečava pojavu parodontoze. Orahova rakija koristi se u nezi i zaštiti kože, kao i za uklanjanje akni, tako što se problematično mesto dobro očisti, na gazu natapkaju orahovača ili liker, ostavi se da deluje i nakon petnaestak minuta ispere. Pronađeni su zapisi koji kažu da je orahov liker korišćen u lečenju nekada rasprostranjenih polnih bolesti, poput sifilisa, kao i da se davao obolelima od malarije. Može da pomogne kod infekcija grla i upale sluzokože usne šupljine.

Pomoć kod problema sa želucem

Stres, kao i neredovna i loša ishrana najčešći su uzroci problema sa želucem. Prednjače gastritis i čir, koji može da se javi na osetljivoj sluzokoži želuca, početku tankog ili dvanaestopalačnog creva (duodenuma). Kada se problemi jave, dolazi do bolova u abdomenu, nadutosti, mučnine i povraćanja, a zeleni orahovac, u kombinaciji sa medom je odličan, ne samo u olakšavanju simptoma, već i u prevenciji. Ako dođe do bakterijske infekcije, kompleks vitamina i minerala će delovati tako što će napasti bakterije (čak i helikobakteriju), ojačati crevnu floru, smiriti iritiran želudac, poboljšati i olakšati varenje, smanjiti nadutost i gorušicu.

Protiv anemije

Velika količina vitamina kompleksa B, zatim C i E, kao i folne kiseline, uz omega 3 masnoće i druge korisne minerale (kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum, fosfor i jod), obezbediće onima koji boluju od anemije dragocenu podršku u borbi za viši nivo gvožđa i hemoglobina. I ovde treba ponoviti da orahovača spada u alkohol­na pića i da se može desiti da nekome ne prija, a u slučaju anemije, dovoljno je uzimati po jednu čašicu, ujutru i uveče. Takođe, ne bi trebalo da je piju trudnice, budući da sadrži alkohol.

 Za potenciju i jači libido

Orah obiluje vitaminima B1 i B2, koji ne samo da telu daju energiju i snagu, već utiču i na dobro zdravlje muškog reproduktivnog sistema. Jedan od razloga je visok sadržaj cinka koji je zaslužan za jačanje libida i povećanje seksualne želje. Kombinacija orahovače i meda delotvorna je i u lečenju potencije, liker od oraha je za ove probleme dobar i samostalno, ali se sa medom dopunjava i tako pojačava dejstvo.

Manastirski eliksir zdravlja

Sastojci: Deset do petnaest zelenih mladih oraha, litar domaće rakije (najbolje lozove), četiri stotine grama meda, pet karanfilića i jedan limun.

Priprema: Orahe dobro operite, kao i limun (koru). Orahe isecite na polovine, a limun na male trouglaste kriške. Ostale sastojke sjedinite i mešajte polako i uporno sve dok se šećer ne istopi. Sipajte u staklenu flašu i držite na suncu, idealno do četrdeset dana. Smesu svakog dana promućkajte, ali držite flašu zatvorenu. Nemojte piti više od jedne čašice ujutru i jedne uveče.