ZAGREJTE SE ZAČINIMA

by | 11.01.2022

Jedan od najlakših i najzdravijih načina da nam bude toplo u hladnom periodu godine je da jedemo hranu koja zagreva. Zimi nam mogu pomoći da se zagrejemo neki uobičajeni začini.

  

 Ren  ubrzava metabolizam i cirkulaciju, pa samim tim zagreva organizam. Prava je riznica vitamina C (tri puta više nego u limunu). Efikasan je protiv prehlade i gripa.

 Heljda osim što doprinosi zagrevanju organizma, pomaže u lečenju bolesti krvotoka, proširenih vena, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih oboljenja. Bogata je belančevinama i vitaminima B1 i B2.

Ljuta paprika pozitivno deluje na srce, ublažava bolove, sprečava nastanak čira na želucu i popravlja raspoloženje. S obzirom na to da ubrzava cirkulaciju na taj način zagreva organizam.

Đumbir pojačava cirkulaciju i zagreva telo, a preporučuje se konzumiranje u obliku čaja. Koristi se za jačanje imuniteta, ublažavanje simptoma prehlade i stomačnih tegoba. Deluje kao prirodni analgetik i efikasan je u lečenju glavobolje.

Bademi su odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina koje pomažu regulaciji holesterola. Prirodan su izvor magnezijuma koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi.

Beli luk greje i snižava holesterol, a sadrži prirodne antibiotike (ALICIN).

Biber zagreva udove, pa se preporučuje osobama koje imaju lošu cirkulaciju (hladne ruke i noge). Vrlo je koristan za regulaciju probave i deluje antikancerogeno, smanjuje nadimanje, ublažava prehlade i upale.

Muskantni orašćić greje telo i smiruje. Ubrzava krvotok ali ga treba  rendati neposredno pred upotrebu, jer u suprotnom gubi aromu.

 Kardamom sadrži veliku koncentraciju prirodnog cineola. Cineol deluje stimulativno na pluća, dokazano pomaže eliminaciju sluzi iz pluća i disajnih organa, a doprinosi i zagrevanju tela. Osim što zagreva telo, kardamom podstiče i varenje olakšava eliminaciju gasova.

Cimet sadrži tanine koji stimulišu i suše sluzokožu, pa time doprinosi da se podigne telesna temperatura. Pored toga, cimet je prirodni antikoagulans, koji povećava protok krvi, razređuje krv i podstiče metabolizam.

Kurkuma sadrži obilje astringensnih (stežućih) tanina koji pomažu da se skupe telesna tkiva i apsorbuje suvišna voda iz tela. To proizvodi jedan efekat “sušenja” koji u celini podiže telesnu tamperaturu. Kurkumin, aktivni sastojak ovog začina, pomaže da se normalizuje cirkulacija krvi i poboljša zdravlje krvnih sudova.