VRATNA SPONDILOZA: KAKO DA POBEDITE BOL U VRATU

by | 09.06.2023

Analgetici će vam pomoći da ublažite bol, ali će vam, ako preterate, napraviti druge probleme. Bolje je da se okrenete zdravijim metodama

 

Jeste li znali da vratna spondiloza muči više od 90 odsto osoba starijih od 60 godina? Predugo ležanje (ili sedenje) u nepravilnom položaju znatno doprinosi nastanku i pogoršanju ovog problema. Jedan od glavnih simptoma spondiloze jeste bol u vratu i ramenima, koji se može proširiti na cele ruke. Bol se pojačava nakon dugog sedenja ili ležanja, kijanja, kašljanja i zabacivanja glave unazad. Srećom, ima načina da se izborite s ovim bolnim stanjem, i to bez lekova.

Vratna spondiloza: Najbolji prirodni lekovi

1. Primenjujte kupke od gorke soli

Gorka so sadrži magnezijum, koji suzbija upalu i ublažava bol.

2. Koristite obloge

Ako je bol jak, prvih 48 sati stavljajte na vrat hladne obloge svaka tri-četiri sata. Nakon toga, sledećih 48 sati stavljajte na vrat tople obloge dva-tri puta dnevno. Tople obloge podstiču cirkulaciju i uklanjaju ukočenost, dok one hladne suzbijaju upalu i otok.

3. Masirajte vrat susamovim uljem

Zagrejte kašiku susamovog ulja i umasirajte to u vratni deo kičme. Masirajte pet do deset minuta. Zatim stavite na vrat toplu oblogu (možete natopiti peškir što toplijom vodom, a zatim ga ocediti). Ponavljajte to tri-četiri puta dnevno. Susamovo ulje koristi se jer ublažava simptome, tj. bol i ukočenost. Osim toga, izvlači toksine iz kostiju.

4. Pijte čaj od đumbira

Sipajte u šolju ključale vode kašičicu narendanog korena đumbira. Sklonite sa šporeta i ostavite to da odstoji poklopljeno 20 minuta. Zatim procedite i dodajte kašičicu meda. Pijte dva-tri puta dnevno po šolju. Ovaj napitak, ali bez meda, možete koristiti i za spravljanje toplih obloga. Đumbir se preporučuje u slučaju spondiloze jer sadrži gingerol, koji ima antiupalno dejstvo i ublažava bol.

5. Koristite jabukovo sirće

Natopite pamučnu krpu ili gazu jabukovim sirćetom i privijte je na vratni deo kičme. Ostavite to da deluje najmanje dva sata. Ponavljajte dvaput dnevno. Jabukovo sirće može biti od pomoći, jer kiselina koju sadrži suzbija upalu i otok.

6. Obloge od ricinusovog ulja

Nanesite na vratni deo kičme ricinusovo ulje i masirajte se kružnim pokretima desetak minuta. Zatim stavite na vrat toplu oblogu (možete natopiti peškir što toplijom vodom, a zatim ga ocediti). Držite oblogu 20 minuta. Ponavljajte to tri-četiri puta dnevno. Ricinusovo ulje sadrži ricinoleičnu kiselinu, koja ublažava bol i suzbija upalu.

7. Jedite orahe

Da biste se što pre izborili s vratnom spondilozom, trebaće vam omega-3 masne kiseline, jer one suzbijaju upalu i otok. Preporučuje se između 250 mg do 500 mg na dan. Što češće jedite namirnice bogate ovim kiselinama, poput oraha, lanenog semena, ribe i čija semenki.

Vratna spondiloza: Svakodnevno izvodite sledeće vežbe

  1. Istegnite vrat najpre napred, i to što više možete, tako da dotaknete početak grudne kosti. Zatim istežite vrat unazad. U svakom položaju ostanite pet sekundi. Ponovite to pet puta.
  2. Istegnite vrat najpre na jednu, a zatim na drugu stranu, kao da hoćete uhom da dotaknete rame. Pritom ne smete podizati ramena. U svakom položaju ostanite pet sekundi. Ponovite to pet puta.
  3. Okrećite glavu unazad, kao kad se osvrćete, i to najpre na jednu, a onda na drugu stranu. U svakom položaju ostanite pet sekundi. Ponovite to pet puta.
  4. Kružite lagano glavom po pet puta u jednu pa u drugu stranu.

 

Foto: fizkes/gettyimages.co.uk