VIŠE OD VODE

by | 21.07.2021

 Pet napitaka koja će najbolje utoliti žeđ

 

Leti je našem telu, kao ni u bilo koje drugo doba godine, potrebna dovoljna količina vode. Nije samo obična voda ta koja je u stanju da brzo utoli žeđ i oživi telo u letnjim vrućinama. Za one koji zaista žele da obraduju receptore nečim zanimljivim, sastavili smo top listu najboljih pića za najtopliju sezonu.

 Čaj
Najneočekivanija stvar koja se može naći na listi pića je vruć čaj, jer se veruje da deluje suprotno, pomažući da se zagrejete u hladnom danu. Međutim, po vrućem vremenu topli napici čine da se naše telo više znoji i postiže željeni efekat hlađenja.

Postoji preko 1.500 različitih vrsta čajeva: zeleni, crni, beli, hibiskus i mnogi drugi. 

Imajte na umu da postoje razni biljni čajevi koji se mogu piti i topli i hladni. Na primer, nana ili žalfija imaju ne samo rashlađujući efekat, već i donose velike koristi telu, budući da su prirodan lek, a lišće maline ili ribizle pravo su skladište vitamina i elemenata u tragovima za održavanje imuniteta.

Kvas
Kvas je hladni osvežavajući napitak, koji se dobija od ječma, heljde, raži, jezgrastog voća i meda uz pomoć vrenja pivskim kvascem. Kvas ima  i lekovita svojstva – ublažava temperaturu i pomaže telu da se oporavi nakon ozbiljne bolesti. Ne treba ga, međutim, piti u velikim količinama, jer je dosta sladak, a samim timi kaloričan.

Voćna pića i kompoti
Naše majke i bake su uvek činile najbolje za nas – same su kuvale kompote i voćne napitke. U ovim pićima nema konzervansa, aditiva i boja koji se nalaze na kupovnim sokovima, tako da će uvek biti aktuelno rešenje za hlađenje tokom leta. Postoji tajna koju mnogi ljudi koriste tokom pripreme ovih napitaka: možete dodati grančicu ribizle, ili malinu i druge bobice ili voće. Biljne opcije su takođe odličan dodatak: matičnjak, nana ili bosiljak.

Fermentisana mlečna pića
U zemljama Centralne Azije, tokom vrućine, traže se takva pića kao što su kumis, airan ili čak i obični kefir u ohlađenom obliku. Odlično će utoliti žeđi u nepodnošljivo vrućim danima. Imajte na umu da danas na policama gotovo svake prodavnice zdrave hrane postoji mnogo vrsta tečnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

Kokosova voda
Ranije potražnja za ovim proizvodom nije bila tako velika, jer problemi sa tehnologijom skladištenja kokosove vode i njenim pakovanjem još nisu bili rešeni, ali danas proizvodnja ne predstavlja poteškoće pa je kokosova voda idealan napitak za letnju sezonu. U ovo doba godine potražnja za kokosovom vodom raste, jer je izvrsno sredstvo za gašenje žeđi zbog niskog sadržaja šećera i prijatnog ukusu koji hladi.