UMORNI STE I DEPRESIVNI, HLADNOĆA VAM SMETA, KOŽA JE SUVA… NEDOSTAJE VAM JOD

by | 20.10.2021

 Danas je dan posvećen poremećajima nedostatka joda. Ako imate neki od ovih simptoma, promenite ishranu odmah

Lomljivi nokti, hladne šake i stopala, preosetljivost na hladnoću, depresija, otežano gutanje, bolovi u grlu, suva koža i kosa, umor, promuklost, višak kilograma, loša memorija i koncentracija, nepravilni menstrualni ciklusi, neplodnost… i na kraju gušavost.

Ovo su samo neki  od simptoma nedostatka joda u organizmu. Konačna posledica nedostatka joda može biti hipotireoza i gušavost – problemi koji nastaju zbog smanjene sinteze hormona štitaste žlezde, kao i fibrocističnog oboljenja dojki, raka dojke, jajnika, materice i prostate.

Naročito je važno jod u hrani uzimati tokom trudnoće i dojenja, kako bi se obezbedilo zdravlje bebe. Deca majki koje nisu unosile dovoljno joda tokom trudnoće mogu imati poteškoće sa sluhom i govorom, dok u najtežim slučajevima deficit uzrokuje zaostajanje u fizičkom i mentalnom razvoju.

Kao i u svemu i  ovde se ne sme preterati. Ako se jod u hrani isuviše forsira, može biti štetan. Suficit ovog minerala, posebno je opasan po zdravlje osoba koje pate od hipertireoze (oboljenja izazvanog prekomernim stvaranjem hormona štitnjače) i autoimunih tiroidnih bolesti poput Hašimoto sindroma.

Neki od simptoma njegove povišene koncentracije jesu promene na koži (akne i osipi), dijareja, povraćanje, bolovi u stomaku, glavobolja, povišena temperatura, mučnina, metalni ukus u ustima, kijanje…

U ovakvim slučajevima se hrana koja sadrži jod se treba izbegavati i svesti na najmanju moguću meru. Štetni efekti mogu se javiti usled visokog unosa joda pri određenim medicinskim tretmanima, ali i prekomernog konzumiranja pojedinih namirnica.

 

Prirodni izvori joda

Obogatite jelovnik morskom ribom, algama, školjkama i drugim plodovima iz mora.  Osim njih namirnice bogate jodom su i jaja, mleko i mlečni proizvodi, meso, tofu sir i soja-sos. Tim mineralom obiluje jodirana kuhinjska so (kašičica sadrži oko 400 μg),

Imajte u vidu i da iskoristljivost joda u organizmu ometaju: sirovi kupus, kelj, karfiol, repa, kikiriki i pojedini lekovi. U slučaju nedostatka joda, uz saglasnost lekara, neophodno je uzimati multivitaminske preparate – tj. jod u tabletama i suplementima.

Šta da rade vegetarijanci

Brusnice, maline, banane, krompir, pasulj, samo su neke od namirnica bogate jodom.  Nedozreli, zeleni orasi poznat su recept narodne medicine za deficit joda. Mlade orahe prelijte domaćim medom, kako biste im suzbili gorčinu. Konzumirajte ih svaki dan i sprečićete nedostatak joda u organizmu.

 

Koliko joda je dovoljno?

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, prosecne dnevne potrebe odraslog čoveka za jodom iznose 150 μg , pri čemu deca do dvanaeste godine života, u zavisnosti od uzrasta, treba da unose od 40 do 120 μg joda dnevno.

 Trudnicama se preporučuje čak 200 μg dnevno.