ULJE ČAJEVCA UBLAŽAVA KELOIDE

by | 19.05.2023

Iskoristite lekovita svojstva ovog moćnog ulja da smanjite šansu za nastanak ožiljaka

Neprivlačni ožiljci na koži mogu da stvore estetski problem i nesigurnost kod neke osobe. Ulje čajevca se dugi niz godina koristi u fitoterapiji jer ublažava keloide. Donosimo vam korisne recepte

Pomoć iz prirode koja ublažava keloide

Keloidi su izdignuta ožiljna tkiva, odnosno hipertrofična masa, koja nastaju kao posledica operacije, traume, pirsinga, plikova, vakcinacija i akni. Razlikuju od uobičajenih ožiljaka. Koloidni ožiljci rastu nedeljama, čak i mesecima nakon povrede. Čim dosegne određenu visinu, više ne rastu. Mogu izazvati manje neprijatnosti, kao što su iritacija, svrab i osetljivost.

Keloide je teško je ukloniti, čak i nakon profesionalnog tretmana. Možete samo minimizirati njihov izgled. Zbog toga ljudi često pribegavaju kućnim lekovima za keloide. Jedno od njih je ulje od čajevca jer može da podstakne zarastanje sveže rane i smanje šanse za razvoj keloidnog ožiljka.

Kako deluje ulje čajevca?

Ulje čajevca ima antimikrobna, antiinflamatorna i antiseptička svojstva. Sveže posekotine i rane se skloni infekcijama, što može odložiti proces zarastanja i povećati rizik od ožiljaka. A, ulje čajevca sprečava rast mikroba i brže zaceljuje ranu. Zato se nalazi u mnogim receptima koji pospešuju zarastanje rana.

Napomena: Nerazređeno ulje čajevca je veoma snažno. Pre upotrebe razblažite ga bilo kojim baznim uljem (jojoba, bademovo, ekstradevičansko maslonivo maslinovo ili djevičansko kokosovo ulje). Pomešajte 2-3 kapi ulja čajevca u kašiku bilo kog osnovnog ulja.

Napravite domaći lek koji ublažava keloide

Ulje čajevca i morska so

Morska so ima antimikrobna svojstva, što znači da sprečava infekciju. Aloa vera ima antibakterijska svojstva. Zato su moćni duo koji sprečavaju upale i infekcije, te podstiču zarastanje rane.

Šta vam je sve potrebno:

  • 1 kašičica morske soli
  • 2 kašike vode
  • Razblaženo ulje čajevca
  • 1/2 kašičice aloe vere gela

Kako se koristi: Zagrejte vodu, sipajte morsku so i mešajte dok se ne rastvori. Umočite pamučni tupfer u rastor, a potom ga stavite na ožiljak. Neka ostoji oko pet minuta. Skinite tupfer i na namažite razblaženim uljem čajevca. Sačekajte pet minuta, a potom na ožiljak nanesite aloa vera gel. Ovu terapiju praktikujte jednom dnevno.

Ulje čajevca i vitamin E

Vitamin E je jedan od najbogatijih izvora antioksidanata i pomaže u održavanju vlažnosti kože. Ovo je veoma važno za pravilno zarastanje i sprečavanje ožiljaka.

Sastojci:

  • 1/2 kašičice razblaženog ulja čajevca
  • 1/2 kašičice ulja vitamina E

Priprema: Pomešajte jednake delove ulja čajevca i vitamina E. Nanesite ovu mešavinu ulja na ožiljak. Praktikujte jednom dnevno.

 

 

Foto: ronstik/ gettyimages.com