U GORČINI SE KRIJE ZDRAVLJE

by | 27.10.2021

Zašto gorku hranu treba da konzumiramo svakog dana po malo?

 

Postoji jedna izreka koja kaže da je sve ono što je zdravo ujedno i ružnog ukusa, a tome u prilog govori i činjenica da ajurvedska medicina za zdravlje preporučuju gorke namirnice za koje smatra da imaju lekovita svojstva i dobro deluju na organizam. Zašto je to tako?

Kada moderni eksperti pričaju o zdravoj hrani oni obično spominju dobro izbalansiranu dijetu te mešavinu proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala na vašem tanjiru. S druge strane kad biste pitali ajurvedske isceljitelje oni bi vam rekli da je izbalansirana ishrana kada izvučete najbolje iz onoga za čim vaše nepce žudi.

 Oni smatraju da je priroda svakog čoveka obdarila urođenom inteligencijom koja mu omogućava da odabere ono što je za njega zdravo. To znači da kad je pet elemenata koji čine vaše tri osnovne doše u harmoniji, vama se traži hrana koja će vas činiti srećnim. Odnosno kada ste srećni vi žudite za hranjivim materijama i nema potrebe da u miligram merite proteine i ugljene hidrate, već da slušate svoje telo.

Problem je što živimo u stresnom svetu prepunom zagađenja  kojima smo svakodnevno izloženi, tako da naš organizam često nije u tom dobrom balansu. Svi ovi faktori na neki način ometaju organizam da odabere ono što je za njega najbolje pa iz tog razloga posežemo za hranom koja nije dobra za nas.  Sva ta loša hrana izaziva brojne probleme sa zdravljem kao što su gorušica, pojava bubuljica i mnoštvo upalnih stanja.

Da biste svom telu vratili tu prirodnu inteligenciju da bira zdrave namirnice, ajurveda preporučuje da vratite fokus na vaše ukusne kvržice na jeziku. Važno je da vaš svaki obrok čini što više različitih ukusa.

Tačnije, na tanjiru treba da bude najmanje šest osnovnih ukusa. Slatka hrana je obično bogata zdravim mastima, proteinima, ugljenim hidratima i vodom, dok gorke namirnice sadrže više vitamina i minerala. To naravno ne znači da vaši obroci treba da sadrže neke teške deserte, masnu kiselu pavlaku ili takve namirnice. Svaki od ovih ukusa treba da bude zastupljen, ali u malim količinama. Postoje mnoga jela koja na jednom mestu sadrže nekoliko različitih ukusa, a pravi primer tome je indijski čatni, razni slatki, slani, kiseli ili ljuti džemovi koji spajaju najneverovatnije namirnice.

A šta je sa gorkim namirnicama, zašto one treba da budu sastavni deo svakog tanjira? Pod gorke namirnice spadaju i:

 Patlidžan
Zeleno lisnato povrće poput rukole, radiča, listova maslačka, kelja
Gorka tikva
Brokoli
Cvekla
Kurkuma
Aloe vera
Ječam

Gorke namirnice stimulišu ukusne kvržice i poboljšavaju protok zdravih enzima, žuči i sokova za varenje. Kad se hrana svari na pravi način, tada se i nutrijenti bolje apsorbuju u krvotok.

Većina gorkih namirnica sadrži minerale i vitamine. Na primer, kelj je bogat beta karotenom, kalcijumom, gvožđem, vitaminom C, kalijumom, magnezijumom i folatima.

Zahvaljujući velikoj količini vlakana, gorke namirnice deluju i kao čistač organizma.

Komponente na bazi sumpora koje se u njima nalaze metabolišu masti i podstiču detoksikaciju jetre.

Svakoga dana trebalo bi da pojedete nešto gorko, jer se u toj gorčini krije zdravlje. Izbor je zaista veliki jer se gorčina krije u mnogim namirnicama poput grejpfruta, limuna, pa čak i badema.